Način pripreme
Patlidžan operite i prepolovite po dužini.
Na svakoj polovini napravite rezove u obliku romba, stavite ih u tepsiju i pokapajte uljem.
Patlidžane pecite dok ne omekšaju u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Dok se patlidžani peku, na tiganju prodinstajte sitno seckani crni luk.
Stavite orahe, crni luk, beli luk i začine u posudu blendera ili pasatora, dodajte sirće i malo vode i izmiksajte dok ne postane glatka smesa.
Dodajte još malo vode ako je sos previše gust. Ne bi trebalo da bude previše tečan ili gust.
Pečeni patlidžan izvadite iz rerne i obilno ga premažite sosom.
Pecite patlidžan sa Sacivijem na 200 stepeni još 15-20 minuta.
Izvadite ih iz rerne, ohladite 20-30 minuta i poslužite.
Pečeni patlidžan sa sosom od oraha je veoma ukusan i aromatičan i savršeno je jelo za primorsko leto :)