Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Punjeni Patlidžan»Pečeni patlidžan sa sosom Sacivi (sos od oraha)

Pečeni patlidžan sa sosom Sacivi (sos od oraha)

JuliyaJuliya
Pomoćnik kuvara
3181111k89
Pečeni patlidžan sa sosom Sacivi (sos od oraha)
Fotografije: Juliya
1 / 2
27/08/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Pečeni patlidžan sa sosom od oraha je veoma ukusan i aromatičan i savršeno je jelo za primorsko leto"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada
  • orasi - 100 g mlevenih
  • ulje - 3 kašike
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 - 2 čena
  • korijander - 1 kašičica
  • hmeli suneli - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • vinsko sirće - 1 kašika
  • voda - 70 do 90 ml
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan operite i prepolovite po dužini.

Na svakoj polovini napravite rezove u obliku romba, stavite ih u tepsiju i pokapajte uljem.

Patlidžane pecite dok ne omekšaju u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.

Dok se patlidžani peku, na tiganju prodinstajte sitno seckani crni luk.

Stavite orahe, crni luk, beli luk i začine u posudu blendera ili pasatora, dodajte sirće i malo vode i izmiksajte dok ne postane glatka smesa.

Dodajte još malo vode ako je sos previše gust. Ne bi trebalo da bude previše tečan ili gust.

Pečeni patlidžan izvadite iz rerne i obilno ga premažite sosom.

Pecite patlidžan sa Sacivijem na 200 stepeni još 15-20 minuta.

Izvadite ih iz rerne, ohladite 20-30 minuta i poslužite.

Pečeni patlidžan sa sosom od oraha je veoma ukusan i aromatičan i savršeno je jelo za primorsko leto :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: