Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Piletina»Pečeno Pile»Najbolje pečeno pile na flaši

Najbolje pečeno pile na flaši

ZoriZori
Guru
7292375k218
Najbolje pečeno pile na flaši
Fotografije: Zori
1 / 5
22/09/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
4
"Ovako pripremljeno pile na flaši je veoma ukusno i baš kao i pečeno na roštilju. Voda u boci neće ispariti, ali će pomoći da se piletina kuva ravnomerno i iznutra."

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, ohlađeno
  • za premazivanje
  • so
  • biber - po ukusu
  • majčina dušica - 1/2 kašičice
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • mast - 3 kašike, svinjska (sveža, nesoljena)
  • za prilog
  • krompir - 1, 5 kg
  • šargarepa - 2 komada
  • pečurke - 250 g
  • beli luk - 2 čena
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • so
  • biber
  • ulje - 3 kašike
  • lovorov list - 3 komada
  • kravlji maslac - 30 g
  • voda - dovoljno da pokrije proizvode u plehu
* merne jedinice

Način pripreme

Pile se opere i očisti. Pospite ga solju, biberom i alevom paprikom, majčinom dušicom spolja i iznutra i sve premažite mašću.

Krompir, šargarepa i pečurke su oljuštene i isečene na velike komade. Prebacuju se u pleh, posipaju solju, biberom, alevom paprikom, majčinom dušicom, sitno iseckanim belim lukom, dodaju se lovor i proizvodi preliju uljem. Dobro promešajte i u pleh sipajte toliko vode da sve pokrije.

Mala staklena flaša kapaciteta 300 ml se napuni vodom i stavi u sredinu pleha sa krompirom, šargarepom i pečurkama. Pile se stavlja na vrh tako da flaša ostane ravna u unutrašnjosti i ne treba da viri odozgo.

Na kraju se po piletini, krompiru, šargarepi i pečurkama rasporedi tanko isečen maslac i pleh se stavi u najniži deo hladne rerne.

Rerna se uključuje na 200 stepeni i uključuje se ventilator, a nakon 30 minuta se smanjuje na 180 stepeni. Peče se oko sat do sat i po, u zavisnosti od težine pileta. Moje pile je bilo 1, 7 kg, pečeno za oko 100 minuta.

Povremeno možete da proverite pečenu piletinu, prelijte je sosom koji se izdvojio u plehu i s vremena na vreme rotirajte pleh dok se pile na flaši ne ispeče ravnomerno.

Ovako pripremljena piletina je veoma ukusna i baš kao i pečena na roštilju. Voda u boci neće ispariti, ali će pomoći da se piletina kuva ravnomerno i iznutra.

Uživajte uz moje ukusno pečeno pile na flaši!

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: