Način pripreme
Pile se opere i očisti. Pospite ga solju, biberom i alevom paprikom, majčinom dušicom spolja i iznutra i sve premažite mašću.
Krompir, šargarepa i pečurke su oljuštene i isečene na velike komade. Prebacuju se u pleh, posipaju solju, biberom, alevom paprikom, majčinom dušicom, sitno iseckanim belim lukom, dodaju se lovor i proizvodi preliju uljem. Dobro promešajte i u pleh sipajte toliko vode da sve pokrije.
Mala staklena flaša kapaciteta 300 ml se napuni vodom i stavi u sredinu pleha sa krompirom, šargarepom i pečurkama. Pile se stavlja na vrh tako da flaša ostane ravna u unutrašnjosti i ne treba da viri odozgo.
Na kraju se po piletini, krompiru, šargarepi i pečurkama rasporedi tanko isečen maslac i pleh se stavi u najniži deo hladne rerne.
Rerna se uključuje na 200 stepeni i uključuje se ventilator, a nakon 30 minuta se smanjuje na 180 stepeni. Peče se oko sat do sat i po, u zavisnosti od težine pileta. Moje pile je bilo 1, 7 kg, pečeno za oko 100 minuta.
Povremeno možete da proverite pečenu piletinu, prelijte je sosom koji se izdvojio u plehu i s vremena na vreme rotirajte pleh dok se pile na flaši ne ispeče ravnomerno.
Ovako pripremljena piletina je veoma ukusna i baš kao i pečena na roštilju. Voda u boci neće ispariti, ali će pomoći da se piletina kuva ravnomerno i iznutra.
Uživajte uz moje ukusno pečeno pile na flaši!
Prijatno!