Način pripreme
Umesiti testo od brašna, vode, ulja, soli, šećera i kvasca. Ako se koristi svež pekarski kvasac, potrebno je da se aktivira u malo vode uz dodatak šećera i kašičice brašna, pa kad počne da fermentiše, dodaje se ostalim sastojcima. Suvi se dodaje direktno u brašno.
Mesiti dok ne prestane da se lepi za ruke i postane glatko, pa ostaviti testo da naraste oko 45 minuta.
Mogućnosti za oblikovanje su razne, ali najlakše je pomoću dve čaše različitog prečnika. Jedna šira, a druga uža.
Premesiti testo za đevreke, razvući malo po radnoj površini i širom čašom vaditi krugove. Potom užom čašom u sredini svakog kruga napraviti rupu.
Ostatke testa sjediniti i ponoviti postupak.
Šećer sipati u šerpu i otopiti. Kad je dobio lepu braon boju, preliti vodom i zagrevati do ključanja.
Svaki đevrek stavljati u šerpu sa vodom i kuvati dok ne ispliva na površinu, oko 1-2 minuta.
Izvaditi iz šerbeta i uvaljati u mešavinu susama i lanenog semena, pa staviti u pleh u kojem će se kuvani đevreci peći.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni dok ne porumene.