Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ajvar sa patlidžanom i šargarepom

Ajvar sa patlidžanom i šargarepom

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7682275k229
Ajvar sa patlidžanom i šargarepom
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 6
28/09/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
1
"Ovaj ajvar sa patlidžanom i šargarepom može se poslužiti sa prlenkom sa belim lukom, tostiranim kriškama, soda-hlebomhlepčićima sa sodom ili dr."

Potrebni sastojci

  • paprike - 8 komada, crvena
  • patlidžan - 2 komada
  • šargarepa - 4 komada
  • ulje - 100 ml
  • sirće - 3 - 4 kašike prema ukusu
  • so - 1 kašičica
  • ljuta sleva paprika - 1 kašičica, po želji
  • beli luk - 5 - 6 čenova
  • peršun
* merne jedinice

Način pripreme

Ispecite paprike i patlidžan. Ostavite ih poklopljene u šerpi da se ohlade, pa oljuštite i ostavite u cediljci da se ocede.

Za to vreme kuvajte šargarepu 20 minuta, dok ne bude gotova.

Papriku i šargarepu sam stavila u blender i pasirala u kratkim pulsevima tako da ostanu krupniji komadi.

Patlidžane sam iseckala na krupnije komade.

Stavio sam svo povrće u lonac.

Posolila sam, dodala ljutu papriku (po želji) i postepeno sipala ulje, mešajući dok se ne upije.

Toplota treba da bude srednja i neprestano mešajte 10-15 minuta.

Na kraju sam dodala sirće i nekoliko sitno iseckanih čenova belog luka.

Ostavila sam na šporetu još 2-3 minuta, tek toliko da se ukusi spoje.

Gotov ajvar ostavite da se ohladi, a zatim pospite seckanim svežim peršunom.

Čuvati u zatvorenom kontejneru u frižideru do 3-4 dana.

Ovaj ajvar sa patlidžanom i šargarepom može se poslužiti sa prlenkom sa belim lukom, tostiranim kriškama, hlepčićima sa sodom ili dr.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: