Način pripreme
Boranija se vadi iz tegli takošto se voda baca. Ostavlja se da se ocedi u đevđiru.
Celer se očisti od kore i nasecka na male kockice.
Oceđena boranija se stavlja u šerpu sa nelepljivim premazom sa poklopcem. Dodaje se sušeni luk, sušene šargarepe i celer naseckan nakockice. Zaliva se 1 l vode.
Peče se 2 sata poklopljeno na 220 stepeni.
Ulje se stavlja u malu kaserolu. Zagreva se navisokom stepenu.
Kada se ulje zagreje, dodaje se aleva paprika koja se propržava na 10 sekundi i skida se sa ringle.
Peršun se očisti, opere i sitno nasecka.
Nakon 2 sata u tepsiji u pasulj se dodaje propržena sa uljem aleva paprika i so. Veoma dobro se meša.
Posipa se sitno naseckanim peršunom.
Peče se 30 minuta na 220 stepeni poklopljeno.
Boranija sa šargarepom u rerni je veoma ukusna.