Način pripreme
Ispecite paprike i patlidžan. Ostavite ih poklopljene u šerpi da se ohlade, pa oljuštite i ostavite u cediljci da se ocede.
Za to vreme kuvajte šargarepu 20 minuta, dok ne bude gotova.
Papriku i šargarepu sam stavila u blender i pasirala u kratkim pulsevima tako da ostanu krupniji komadi.
Patlidžane sam iseckala na krupnije komade.
Stavio sam svo povrće u lonac.
Posolila sam, dodala ljutu papriku (po želji) i postepeno sipala ulje, mešajući dok se ne upije.
Toplota treba da bude srednja i neprestano mešajte 10-15 minuta.
Na kraju sam dodala sirće i nekoliko sitno iseckanih čenova belog luka.
Ostavila sam na šporetu još 2-3 minuta, tek toliko da se ukusi spoje.
Gotov ajvar ostavite da se ohladi, a zatim pospite seckanim svežim peršunom.
Čuvati u zatvorenom kontejneru u frižideru do 3-4 dana.
Ovaj ajvar sa patlidžanom i šargarepom može se poslužiti sa prlenkom sa belim lukom, tostiranim kriškama, hlepčićima sa sodom ili dr.
Prijatno!