Način pripreme
Mutite maslac mikserom oko 30 sekundi. Dodajte šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so, dobro umutite.
Dodajte jaja, vanilu i esenciju badema. Umesite mikserom brašno onoliko koliko smesa uzima, ostalo dodajte drvenom kašikom.
Dodajte semenke anisa i mirođije, borovnice, kikiriki i kajsije. Sipajte testo na lagano pobrašnjenu drvenu dasku. Pokrijte i stavite u frižider na nekoliko sati.
Podeliti testo na tri dela. Svaku trećinu oblikovati u rolnu dužine oko 15 cm i debljine oko 4 cm, na podmazan pleh poređati rolne na udaljenosti od oko 8-9 cm.
Poravnajte ih dok ne budu debljine oko 2 cm.
Premažite ih 1 umućenim jajetom u koje ste dodali 1 kašiku vode. Pecite 25-30 minuta na 200 stepeni, ili dok testo ne porumeni.
Ostaviti da se hladi u plehu oko 1 sat, prebaciti na dasku za sečenje i iseći dijagonalno na kriške debljine oko 3 cm. Smanjite temperaturu na 150 stepeni.
Položite piškote na pleh i pecite oko 5 minuta. Okrenite ih na drugu stranu i pecite još 5 minuta.
Specijalne piškote su spremne.