Način pripreme
To je bio prvi put da sam kuvala škampe u tiganju i ispali su jedinstveni sa ovim receptom. Ponoviću sigurno.
Prvo očistimo škampe - uklonite glavu, ljusku sa tela i dve cipe. Jedna je do stomaka, druga do leđa. Napravimo mali rez i izvučemo škampe. Operite ih i začinite solju i biberom.
Zagrejemo tiganj sa maslacem, dodamo malo ulja, pa belo vino. Kada se sos zagreje, dodajte škampe, povremeno mešajući. Imajte na umu da se prilično brzo kuvaju, nemojte ih dugo držati na vatri, kako ne bi postali suvi i neukusni.
Kada se malo stisnu, gotovi su. Zatim dodamo izgnječeni beli luk, mirođiju i iscedimo sok od limuna. Posudu sa jelom od škampa ostavimo na šporetu još malo da beli luk i mirođija ne izgore.
Škampe poređajte na tanjir i prelijte sosom, dodajte krišku limuna. Uživajte!
Uz čašu belog vina užitak od škampa sa maslacem, vinom i belim lukom je potpun!