Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Špageti Vongole - klasičan recept

Špageti Vongole - klasičan recept

Špageti Vongole - klasičan recept2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
4
"Recept dobro poznat u Kampaniji, Italija, deo je napuljske kuhinje."

Potrebni sastojci

  • školjke bele peščane - 1 kg, Vongole
  • peršun - 1 veza
  • beli luk - 4 čena
  • čeri paradajz - 10 komada
  • belo vino - 250 ml
  • špageti - 400 g
  • morska so
  • biber
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • ljute paprike
* merne jedinice

Način pripreme

U loncu zagrejte vodu i posolite je. Za to vreme školjke se očiste, ako ima malo otvorenih, pokušajte da ih zatvorite, a one koje se ne mogu zatvoriti, odvojite. Zagrejte veliki tiganj sa poklopcem.

Stabljike peršuna se iseku i odvoje, a listovi se grubo iseckaju. Dodajte špagete u već ključalu vodu i kuvajte al dente. 5 minuta pre nego što budu gotove, u već zagrejan tiganj stavite ekstra devičansko maslinovo ulje (oko 4 kašike) i stavite beli luk i stabljike peršuna da se prže.

Čim beli luk počne da menja boju, dodajte školjke i prelijte vinom. Dodajte ljute paprike i pokrijte poklopcem. Para će izaći i početi da cvrči, protresite posudu da se promeša.

Nakon 3-4 minuta školjke će početi da se otvaraju i testenina treba da bude gotova. Ako ima neotvorenih školjki, izvadite ih, dodajte testeninu, prethodno je dobro ocedite. Sipajte listove peršuna.

Mešajte 1-2 minuta da testenina može da upije sosove od školjki. Na kraju dodajte čeri paradajz i odmah poslužite. Italijani često jedu ovu testeninu sa nekim lepim hlebom, zašto da ne i sa belim lukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: