Način pripreme
Dve kocke bujona stavite u ključalu vodu, ostavite da se kuva 5 minuta, a za to vreme očistimo pečurke i isečemo ih na kriške, ili kako želite.
U odgovarajućem tiganju istopite kravlji maslac i propržite pečurke, posolite i ostavite 5-10 minuta. Povremeno mešajte drvenom kašikom.
Dok se pečurke prže, očistite i sitno iseckajte luk.
Kada su pečurke u maslacu gotove, prebacite ih u drugu posudu i stavite 3 kašike ulja i pržite luk 5 minuta.
Dok se luk prži, paradajz operite i posebno narendajte.
Posle 5 minuta dodajte 2 kašike paradajz pirea u luk, dobro promešajte. Smanjite vatru i ostavite 5 minuta.
Zatim uzmemo lonac, stavimo pečurke, luk i paradajz pire, rendani paradajz i prelijemo bujonom, dobro promešamo.
Neka se janija od pečuraka kuva na jakoj vatri 25 minuta, povremeno mešajući.
Pet minuta pre skidanja sa ringle dodajte sitno seckani peršun i mirođiju, pa dodajte prstohvat ruzmarina.
Vegetarijansku janiju od pečuraka služimo uz hleb iz mini pekare.