Način pripreme
Očišćeni i osušeni losos napunite seckanim limunom, peršunom i lukom.
Pomešajte kamenu so, jaja i 250 ml vode u velikoj posudi, a zatim ravnomerno rasporedite trećinu soli preko velikog pleha za pečenje, praveći blago udubljenje u centru za ribu.
Stavite lososa u tepsiju i ravnomerno prekrijte smesom sa svih strana.
Pecite ribu na 200 stepeni 40-50 minuta.
Domaći majonez pravimo na sledeći način. Stavite žumance i senf u posudu i ispasirajte. Dodajte ulje u tankom mlazu.
Kada se majonez umuti, dodajte seckani bosiljak i još nekoliko puta ispasirajte. Dodajte nekoliko kapi soka od limuna i soli po ukusu.
Gotov losos ostavite da se hladi oko 20 minuta, a zatim vrhom noža pažljivo napravite rez u soli, pazeći da ne isečete ribu.
Prebacite na tanjir za serviranje i poslužite sa svežim majonezom!
Losos u soli sa domaćim majonezom je spreman.