Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Losos u soli sa domaćim majonezom

Losos u soli sa domaćim majonezom

Vanya  VelichkovaVanya Velichkova
Pomoćnik kuvara
322101216102
Losos u soli sa domaćim majonezom1 / 2
17/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Neodoljiv način da se kuva najmekša riba"

Potrebni sastojci

  • losos - 1 x 3 kg očišćenog
  • limun - 4 komada
  • kruške - 1 komad
  • peršun
  • origano
  • luk - 1 glavica
  • kamena so - 4 kg
  • jaja - 2 komada, velika
  • za majonez
  • žumanca - 1 komad
  • senf - 1 kašičica
  • ulje - 500 ml
  • bosiljak - svež
* merne jedinice

Način pripreme

Očišćeni i osušeni losos napunite seckanim limunom, peršunom i lukom.

Pomešajte kamenu so, jaja i 250 ml vode u velikoj posudi, a zatim ravnomerno rasporedite trećinu soli preko velikog pleha za pečenje, praveći blago udubljenje u centru za ribu.

Stavite lososa u tepsiju i ravnomerno prekrijte smesom sa svih strana.

Pecite ribu na 200 stepeni 40-50 minuta.

Domaći majonez pravimo na sledeći način. Stavite žumance i senf u posudu i ispasirajte. Dodajte ulje u tankom mlazu.

Kada se majonez umuti, dodajte seckani bosiljak i još nekoliko puta ispasirajte. Dodajte nekoliko kapi soka od limuna i soli po ukusu.

Gotov losos ostavite da se hladi oko 20 minuta, a zatim vrhom noža pažljivo napravite rez u soli, pazeći da ne isečete ribu.

Prebacite na tanjir za serviranje i poslužite sa svežim majonezom!

Losos u soli sa domaćim majonezom je spreman.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: