Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Losos pastrmka u kori od soli sa limunom

Losos pastrmka u kori od soli sa limunom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k130
Losos pastrmka u kori od soli sa limunom
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
09/12/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Gurmanski predlog za ljubitelje prefinjenih riblji delikatesa - nemojte propustit da zapišete recept"

Potrebni sastojci

  • losos pastrmka - 1.300 kg, cela riba
  • morska so - 2 kg, krupnija
  • limun - 8 komada
  • majčina dušica - 6 - 7 strukova, sveža
  • limun - 120 ml, sok od voća
  • biber - 2 supene kašike, mleven
* merne jedinice

Način pripreme

Uzimamo očišćenu ribu. Sačuvamo glavu i rep. U unutrašnjost stavimo lumun, isečen na krugove, strukove majčine dušice i malo bibera. Preko nje poređamo kriške od limuna i malo majčine dušice.

Izrendamo koru šest limuna. Pomešamo je sa biberom i promešamo sa krupnijom soli. Dodajemo i sok od limuna, oko 100-120 ml. Promešamo još jednom.

Obložimo pleh listom papira za pečenje. Preko sipamo oko 1/3 soli i rasporedimo jedan sloj. Stavljamo ribu na so. Pokrivamo potpuno i pritisnemo da dobro zalepi.

Ribu pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni 45-60 minuta.

Kad se riba ohladi, udarimo koru od soli nekim predmetom dok se ne slomi. Pažljivo skidamo koricu i vadimo ribu. Serviramo sa sezonskom salatom.

Savet Pošto ne volim šarana ovaj recept pripremam za Nikoljdan. Možete koristite i drugu vrstu bele ribe. Uspešan recept bude i sa brancinom i oradom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: