Način pripreme
Ovo je moja improvizacija dobrudžanske kavarme rođene iz urbanih uslova života, tj. od nedostatka domaćeg svežeg mleka za pripremu sira, a ne može svaka domaćica da priprema kore sama, zar ne? :)
Pleh u kome ću peći pitu (moja je prečnika 35 cm na gornjoj ivici) namažem mašću, ali kako je čvrsta, nije istopljena. Ako ne volite mast, koristite masnoću po izboru.
Posle toga svaku koru sakupim u harmoniku (lepezu) i ređam u pleh.
I tako dok ne završe.
Preliti lagano zagrejanom masnoćom. A pleh sa kavurmom stavim u rernu zagrejanu na 220 stepeni.
Pecite najviše oko 10 minuta, dok odozgo ne porumeni.
Za to vreme pripremam smesu za prelivanje. U posudu stavim sveže mleko, pa u njega kašiku po kašiku pavlaku. I pažnja – ja ne mešam dobro, već pavlaku ostavim ovako „u krpama“ – na ovaj način imitiram blago umešano sveže mleko sa sirilom. Zato je dobro da pavlaka bude što gušća.
*Po pravilu se malo zagrejano domaće sveže mleko preseče sa 2-3 kapi sirila za sir i ostavi da se zgusne, usiri ili stegne.
Posebno umutim jaja sa solju i dodam ih u „zgrudvano“ mleko.
Ovim prelivom punim dobrudžansku pitu. Lepo rasporedite fil po celoj piti. Na vrh stavljam grudvice kravljeg maslaca.
Čekam oko 5-6 minuta da se preliv upije i ponovo stavljam u rernu, ali sada na 180-200 stepeni da se peče.
U zavisnosti od rerne, nakon oko 25-30 minuta je gotova - imaće lepu zlatnu boju.
Izvadim tepsiju i okupam pitu (tj. prskam) sa 1/2 do 1 šolje vode i vratim u rernu na najviše 10 minuta, da upije vodu i omekša.
Ako je sa sveže pripremljenim razvijenim korama ili kupljenim tankim korama, ovaj korak se preskače jer su tanke i vlažne, a ne suve i debele kao kore pečene na saču.
Po želji, gotovu okupanu dobrudžansku kavarmu ponovo poprskajte vodom i umotajte u papir i odozgo prekrijte krpom da se pari.
Ako volite pitu sa hrskavom korom, ovaj postupak možete preskočiti.
Poslužite uz čašu ajrana ili boze i uživajte u jedinstvenom ukusu dobrudžanske kavarme.
Prijatno!