Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pamuk pogača sa pavlakom

Pamuk pogača sa pavlakom

VecaVeca
Šef kuhinje
7144002k3389
Pamuk pogača sa pavlakom
Fotografije: Veca
1 / 3
18/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
95 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Bilo bi nam drago da ostavite jedno parče i za nas, ali to je sa ovom pogačom nemoguće. Nestaje sa stola za tren oka!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 550 g
  • svež kvasac - 40 g
  • mleko - 250 ml
  • jaja - 1 komad
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 100 ml
  • šećer - 1 kašičica
  • Za premazivanje
  • kisela pavlaka - 50 g
  • Za premazivanje i posipanje
  • susam - po potrebi
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrviti kvasac i staviti u mlako mleko, dodati šećer, izmešati i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.

Zasebno sjediniti ulje, so i jaje, promešati, umešati nadošli kvasac i malo brašna te sve izmešati varjačom.

Uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo.

Ostaviti da odstoji 30 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.

Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na dva dela.

Oba dela testa razviti oklagijom u krug, pa jedan deo testa premazati pavlakom, a preko njega staviti drugi deo rastanjenog testa, te ponovo još malo razviti oklagijom.

Seći na 16 trouglova, uviti kifle i ređati u tepsiju koju ste premazali maslacem.

Ostaviti da odstoji pola sata.

Nakon toga pogaču premazati umućenim jajetom, posuti susamom i peći 5 minuta na 220 stepeni, pa smanjiti temperaturu na 190 stepeni te pogaču peći još 20 minuta.

Pamuk pogaču sa pavlakom izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi, pa poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: