Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Pogača»Pogača sa pavlakom i medom

Pogača sa pavlakom i medom

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2424k256
Pogača sa pavlakom i medom
Fotografije: Vanya Georgieva
1 / 2
31/10/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
14
"Dobra reč i aromatična pogača sa pavlakom i medom u stanju su da otvore i najbolje zaključana vrata"

Potrebni sastojci

  • kisela pavlaka - 250 g.
  • voda - 150 ml, mlaka
  • kvasac - 1 kocka
  • med - 1 kašika
  • so - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 2 kašike
  • brašno - 1 kg
  • ulje - ili masalc za premazivanje kora
  • za premazivanje pogače
  • jaja - 1 komad
  • voda - 1 kašičica
  • ulje - 1 kašika
  • susam - i mak
  • med - posle pečenja za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu sipajte malo mlake vode, rastvorite med i kvasac i pospite brašnom, ostavite dok ne naraste. Prosejte brašno, umutite jaja sa pavlakom i preostalom vodom, dodajte ulje i so.

Dodajte aktivirani kvasac ostalim namirnicama i umesite srednje tvrdo testo. Pokrijte ga krpom i ostavite da se diže na toploti.

Oblikovanje pogače: Testo podelite na 2 velike lopte plus jednu manju - manju od jabuke. Od dve velike razvucite dve velike kore, koje premažite uljem i umotajte u rolat. Dva tako dobijena rolata isecite na 7 trouglova, dobićete 14 trouglova koje poređajte u tepsiju, spolja široki deo, a iznutra iz centra, a oštrim delom spolja.

Od male lopte testa razvucite deblju koru i šoljicom isecite krugove, poređam ih jedan pored drugog na radnoj površini, preklapajući ih malo, pa ih umotajte da dobijete veliku ružu sa mnogo listova, koji stavite u sredinu pogače.

Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite umućenim jajetom, vodom i uljem. Pospite susamom i makom i pecite u zagrejanoj rerni. Posle pečenja ostavite da se malo ohladi i premažite istopljenim medom za sjaj.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: