Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Pogača»Pamuk pogača sa sirom i susamom

Pamuk pogača sa sirom i susamom

Pamuk pogača sa sirom i susamom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"A ponekad čak i jelo nije potrebno, samo da ima jedna topla pamuk pogača sa sirom i susamom - dovoljno da se najede"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 šolja
  • voda - 100 ml, mlaka
  • jaja - 2 komada, bez žumanca
  • ulje - 5 supenih kašika
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • so - 1 ravna kašičica
  • šećer - 1 puna supena kašika
  • brašno - 700 g
  • sir - 100 g, mrvljeni
  • ulje - za premazivanje kora
  • maslac - za premazivanje
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac, umutite u mlakoj vodi sa šećerom i dve kašičice brašna. Sa preostalim sastojcima zamesite meko testo i ostavite da nadođe 1 sat na toplom.

Odvojite lopticu za ružu u sredinu pogače.

Preostalo podelite na 4 dela i svaki razvucite na okrugle kore 20 cm. Namažite uljem, pospite mrvljenim sirom i poređajte jednu na drugu.

Sve zajedno razvucite na veću koru, 28 cm, i isecite na 4 dela kroz sredinu (pogledajte slike). Svaku isecite na 3 trougla da dobijete 12 trouglova.

Svaki isecite kroz sredinu na 2 cm od osnove, dva vrga uvijte, posle zalepite dva kraja i uvijte kao kiflice.

Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje prečnika 26 cm po kraju i 4 kao gornji red.

U sredinu stavite oblikovan list testa, uvijen kao ruža i ostavite 30 minuta na toplom da odstoji. Namažite odvojenim žumancem sa malo ulja i vode, pospite semenkama.

Pecite na 170 stepeni 35-40 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite iz pleha na rešetku, namažite maslacem i pokrijte krpom. Servirajte pogaču toplu, sa nitima i mekanu kao pamuk!

Pamuk pogača sa sirom i susamom je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: