Način pripreme
Aktivirajte kvasac, umutite u mlakoj vodi sa šećerom i dve kašičice brašna. Sa preostalim sastojcima zamesite meko testo i ostavite da nadođe 1 sat na toplom.
Odvojite lopticu za ružu u sredinu pogače.
Preostalo podelite na 4 dela i svaki razvucite na okrugle kore 20 cm. Namažite uljem, pospite mrvljenim sirom i poređajte jednu na drugu.
Sve zajedno razvucite na veću koru, 28 cm, i isecite na 4 dela kroz sredinu (pogledajte slike). Svaku isecite na 3 trougla da dobijete 12 trouglova.
Svaki isecite kroz sredinu na 2 cm od osnove, dva vrga uvijte, posle zalepite dva kraja i uvijte kao kiflice.
Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje prečnika 26 cm po kraju i 4 kao gornji red.
U sredinu stavite oblikovan list testa, uvijen kao ruža i ostavite 30 minuta na toplom da odstoji. Namažite odvojenim žumancem sa malo ulja i vode, pospite semenkama.
Pecite na 170 stepeni 35-40 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite iz pleha na rešetku, namažite maslacem i pokrijte krpom. Servirajte pogaču toplu, sa nitima i mekanu kao pamuk!
Pamuk pogača sa sirom i susamom je gotova.