Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kodrit Kadir»Mini Kodrit Kadir sa Bejlis likerom

Mini Kodrit Kadir sa Bejlis likerom

Mini Kodrit Kadir sa Bejlis likerom
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
1 / 5
27/10/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Ovaj slatkiš zaslužuje mesto u pričama o 1001 noći - bio bi Šeherezadin omiljeni da ga je neko tada napravio"

Potrebni sastojci

  • za krem karamel
  • sveže mleko - 400 ml
  • šećer - 100 g
  • vanila - 1 komad
  • jaja - 3 komada
  • bejlis - 1 poklopac
  • Za koru
  • jaja - 1 komad
  • šećer - 50 g
  • sveže mleko - 50 ml
  • ulje - 50 ml
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • kakao - 1 kašičica
  • bejlis - 1 poklopac
  • brašno - 50 g
  • Za karamel
  • šećer - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite karamel tako što ćete šećer staviti u šerpu na šporet. Sačekajte da se istopi, ali pazite da ne izgori. Pripremljeni karamel sipajte u kalup za kolač (16 cm).

Sveže mleko za krem karamel stavite na šporet zajedno sa šećerom. Sačekajte da se istopi ali ne i da proključa. Isključite, dodajte vanilu i ostavite sa strane.

U posudi razbijte tri jajeta i dobro ih umutite žicom. U tankom mlazu dodajte mleko uz stalno mešanje. Dodajte Bejlis liker i promešajte. Prelijte smesu preko karamela.

Napravite koru tako što ćete umutiti jaje sa šećerom dok ne postane kremasta smesa. Dodajte ulje, Bejlis i sveže mleko. Bez zaustavljanja mućenja, dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

Pažljivo prelijte smesu preko krem karamela. Ne brinite, ona će ostati na vrhu.

Kalup sa kodrit kadirom stavite u duboku tepsiju. Napunite hladnom vodom. Pecite u hladnoj rerni na 170 stepeni oko sat vremena.

Ako primetite da počinje da ključa, možete dodati nekoliko kockica leda u vodu da zaustavite proces.

Uklonite i ostavite Kodrit Kadir sa Bejlis likerom da se ohladi u vodi, a zatim stavite u frižider preko noći.

Odlični arapski kolač Kodrit Kadir!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: