Način pripreme
Prvo napravite karamel tako što ćete šećer staviti u šerpu na šporet. Sačekajte da se istopi, ali pazite da ne izgori. Pripremljeni karamel sipajte u kalup za kolač (16 cm).
Sveže mleko za krem karamel stavite na šporet zajedno sa šećerom. Sačekajte da se istopi ali ne i da proključa. Isključite, dodajte vanilu i ostavite sa strane.
U posudi razbijte tri jajeta i dobro ih umutite žicom. U tankom mlazu dodajte mleko uz stalno mešanje. Dodajte Bejlis liker i promešajte. Prelijte smesu preko karamela.
Napravite koru tako što ćete umutiti jaje sa šećerom dok ne postane kremasta smesa. Dodajte ulje, Bejlis i sveže mleko. Bez zaustavljanja mućenja, dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
Pažljivo prelijte smesu preko krem karamela. Ne brinite, ona će ostati na vrhu.
Kalup sa kodrit kadirom stavite u duboku tepsiju. Napunite hladnom vodom. Pecite u hladnoj rerni na 170 stepeni oko sat vremena.
Ako primetite da počinje da ključa, možete dodati nekoliko kockica leda u vodu da zaustavite proces.
Uklonite i ostavite Kodrit Kadir sa Bejlis likerom da se ohladi u vodi, a zatim stavite u frižider preko noći.
Odlični arapski kolač Kodrit Kadir!