Način pripreme
Zagrejte mleko na lagano toplu temperaturu. U to umešajte nekoliko kašika brašna i kvasca. Dobijenu kašu ostavite na stranu, pokrijte posudu kuhinjskom krpom.
Prosejte brašno i stavite ga u pleh. U sredini napravite rupu (udubljenje) i u nju stavite jaje, so, šećer i prethodno otopljen maslac. Dodati i kvasac koji se aktivirao. Počnite da mešate, postepeno dodajući brašno. Ako na početku mešate viljuškom, pred kraj testo morate mesiti rukama.
Dobija se meko, elastično testo. Ne bi trebalo da se lepi za ruke. Ako je tako, znači da treba malo više brašna. Dobijeno testo stavite u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu da naraste najmanje sat vremena.
Za to vreme napravite krem za piroške. Paket pudinga rastvoriti prema uputstvu na pakovanju. Možete koristiti ili puding ili običan skrob za desert po ukusu po vašem izboru.
Zagrejte mleko i pustite da se skrob zgusne. Dodajte šećer, maslac i vanilu. Mešajte dok ne dobijete gust krem. Kada je krem gotov, prekrijte ga folijom i ostavite da se ohladi.
Gotovo testo razvijte oklagijom u tanak list. Od njega iseći kolutove prečnika oko 10 cm. U svaki kolut staviti po jednu kašiku krema. Pažljivo zatvorite i pritisnite ivice sa svih strana.
Ređajte piroške u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Premažite ih umućenim žumancem i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peku. Pecite oko 40 minuta ili dok ne porumene.
Još tople pečene piroške sa kremom posuti šećerom u prahu.