Način pripreme
Brašno se pomeša sa šećerom, solju i korom od limuna. Izgnječite rukama u mrvice sa maslacem isečenim na komade i umesite testo.
Ako je potrebno, može se dodati 1 kašika hladne vode.
Testo se ne mesi dugo, da se ne istopi maslac. Rasprostire se u obliku kolača i formira se ivica duž zidova. Kora se na nekoliko mesta izbode viljuškom i zapeče u umerenoj rerni do ružičaste boje.
Nakon što se ohladi, izvadite koru iz kalupa i stavite na veliki tanjir. Premazuje se džemom i obilno posipa mlevenim orasima.
Na njih rasporedite oprane, očišćene i isečene na kolutiće jagode.
Sirup se pomeša sa vinom i zagreje. U malo hladne vode dodajte prethodno potopljeni želatin.
Smesa se meša dok se želatin ne rastvori i ostavi da se ohladi.
Pitu prelijte polustvrdnutim želeom i ostavite u frižideru 1-2 sata.
Služi se ukrašeno pavlakom umućenom sa šećerom u prahu.
Domaća pita od jagoda je gotova.