Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Bombone»Gruzijska Čurčhela

Gruzijska Čurčhela

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
14850851
Gruzijska Čurčhela
Fotografije: Stanislava Valkova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
140 min.
Porcije
4
"Gotovu Čurčhelu možete čuvati na suvom i toplom mestu u papiru za hranu - potpuno zdrav desert bez dodavanja šećera"

Potrebni sastojci

  • sok od grožđa - 1 l
  • brašno - 1 šolja
  • šećer - 0, 5 šolje
  • orasi - 400 g grčki
* merne jedinice

Način pripreme

Orahe očistiti od ljuske, podeliti na polovine i nanizati na konac dužine 20 cm.

Ne zaboravite da zavežete šibicu ili veliki čvor na jednom kraju konca, a na drugom kraju napravite petlju. Polovinu soka od grožđa staviti na tihu vatru, ostaviti da skoro provri i dodati brašno pomešano sa preostalim sokom (hladno).

Dodati šećer (količinu šećera prilagoditi po ukusu, sve zavisi od slatkoće grožđa) i kuvati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta, želasta masa, mešajući. To će trajati 5 minuta.

Zatim se svaki snop orašastih plodova tri puta uroni u gotovu smesu. Posle svakog poniranja pravite pauze od 30 minuta da se masa bolje stegne.

Okačite čerčhelu da se osuši 2-3 dana. Osušite na suncu ili u toploj prostoriji u blizini izvora toplote.

Gotovu Čurčhelu možete čuvati na suvom i toplom mestu u papiru za hranu.

Za Čurčhelu sa neprirodnim nijansama, obično se priprema uz pomoć veštačkih boja, tako da morate biti oprezni kada ih koristite. I još bolje, izaberite prirodan i nesumnjivo zdrav proizvod.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: