Gruzijska supa Maconi

05/08/2020
"Specijalitet iz gruzijske kuhinje - supa Maconi - definitivno nam se dopao "
Priprema15 min.
Kuvanje20 min.
Ukupno35 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano84
  • Pregledi tokom meseca16
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice
Pileće Supe

Način pripreme

Maconi je gruzijsko kiselo mleko, a supa u kojoj je ono osnovni sastojak je topla supa. U jermenskoj tradicionalnoj kuhinji postoji veoma slična supa, koja se naziva Spas.

Šargarepa se krupno iseče zajedno sa nekoliko zrna bibera, drškice korijandera, jedna drška mirođije i pileća leđa se stavljaju u hladnu vodu i priprema se bujon, koji se posle ostavlja da se ohladi. Supa može da se spremi i samo sa vodom, ali sa bujonom je ukusnija. Podvlačim da je supa sa pojačanom aromom korijandera, tako da nemojte da insistirate na mirođiji, ukoliko želite da imate autentičan ukus.

U posudu u kojoj će se kuvati, se stavlja masnoća i veoma sitno iseckane kockice belog luka da se dinstaju. Podvlačim dinstanje, a ne prženje. Tj. po malo se dodaje i tečnost (bujon). Treba da se pazi sa lukom da se NE karamelizuje i da NE postane smeđ.

Nakon 2 minute se dodaje pirinač sa još bujona i dinstanje se nastavlja dok ne omekša luk i dok pirinač ne bude polugotov. U ovoj etapi se dodaje komorač (za kog, međutim, ne na svim mestima sa kojih sam želela recept, su mi rekli da Vi odlučujete da li ćete ga koristiti ili ne. Ukus se ne menja radikalno, ali postoji razlika, posebno ako je vaše nepce osetljivije).

Mikserom ili blenderom veoma dobro se muti kiselo mleko, jaje, ohlađeni bujon i malo svežeg mlevenog crnog bibera.

Kada je luk omeknuo, a pirinač polugotov - sipa se cela mlečna smesa u šerpu, vraća se na vatru, smanjujući njenu jačinu i neprestano se meša. Želimo da se mlečna smesa polako zagreva, da se ne bi preseklo jaje i mleko i da počne da vri veoma delikatno. Tako se reguliše jačina vatre da supa ne ključa burno, već diskretno. Kuva se još 10-15 min. dok pirinač ne bude gotov.

Kada je pileća supa gotova, skida se sa vatre i začini se solju po ukusu.

U suvoj posudi na ringli, bez masti, se ugreju filirani bademi kako bi se lagano promenila njihova boja u zlatkasto-smeđu i kako bi se lagano zapekli. Tako će oni pokazati dosta od svoje arome i supi će dati teksturu. Nakon toga jedan deo badema se stavlja u supu i meša se, a drugi deo se čuva za dekoraciju prilikom posluživanja.

U supu se dodaju i zeleni začini (pola supene kašike sitno iseckane mirođije, 1 supena kašika sitno iseckanih listova korijandera i 1 stručak mladog luka sitno iseckan ili umesto njega, 1 supena kašika sremuša). Ponovo se promeša i poslužuje se tako što se dekoriše filiranim bademima, sa još malo zelenog (može i sremuš delikatno iseckan) i diskretno biberom.

Gruzijska supa Maconi je unikatnog ukusa - blago kisela, zbog kiselog mleka i kombinacije korijandera, mirođije i zapečenog badema. U Bugarskoj nacionalni začin je čubar i možda peršun, ali u gruzijskoj kuhinji dosta je prisutan korijander.

Što se tiče svežeg korijandera, ljudi ili se zaljubljuju u njega ili ne mogu da ga podnesu, ali ne postoji nešto čime bismo ga zamenili ako želimo da probamo autentični ukus Gruzije. Naravno, možete da ga uštedite ili da stavite peršun ili samo mirođiju, ali to će već biti vaša interpretacija i neće biti gruzijska supa Maconi.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar