Način pripreme
Orahe očistiti od ljuske, podeliti na polovine i nanizati na konac dužine 20 cm.
Ne zaboravite da zavežete šibicu ili veliki čvor na jednom kraju konca, a na drugom kraju napravite petlju. Polovinu soka od grožđa staviti na tihu vatru, ostaviti da skoro provri i dodati brašno pomešano sa preostalim sokom (hladno).
Dodati šećer (količinu šećera prilagoditi po ukusu, sve zavisi od slatkoće grožđa) i kuvati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta, želasta masa, mešajući. To će trajati 5 minuta.
Zatim se svaki snop orašastih plodova tri puta uroni u gotovu smesu. Posle svakog poniranja pravite pauze od 30 minuta da se masa bolje stegne.
Okačite čerčhelu da se osuši 2-3 dana. Osušite na suncu ili u toploj prostoriji u blizini izvora toplote.
Gotovu Čurčhelu možete čuvati na suvom i toplom mestu u papiru za hranu.
Za Čurčhelu sa neprirodnim nijansama, obično se priprema uz pomoć veštačkih boja, tako da morate biti oprezni kada ih koristite. I još bolje, izaberite prirodan i nesumnjivo zdrav proizvod.
Prijatno!