Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Janija»Suket sa plodovima mora i oradom

Suket sa plodovima mora i oradom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Suket sa plodovima mora i oradom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
06/11/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
6
"Suket je mornarska čorba koji je tradicionalna za španski region Katalonije. Može se pripremiti sa različitim vrstama ribe i morskih plodova."

Potrebni sastojci

  • orada - 2 ribe, srednje veličine
  • školjke bele pesčane - 300 g
  • crne školjke - 300 g
  • lignje - 300 g
  • škampi - oko 12 komada, srednje veličine
  • krompir - 4 komada
  • paprike - 2 komada, zelene i crvene
  • paradajz - 120 g, rendani
  • beli luk - 4 čena
  • luk - 1 srednja glavica
  • šafran - 1 prstohvat dlačica
  • aleva paprika - 1 kašika, ravna
  • suva paprika - 1 komad
  • hleb - 1 kriška
  • bademi - 1 šaka, blanširani (oguljeni)
  • peršun - 3 grančice
  • so
  • maslinovo ulje
  • belo vino - 100 ml
  • Za bujon
  • luk - 1 glavica
  • paradajz - 1 komad
  • peršun - 3 grančice
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 2 stabljike
  • praziluk - 1 stabljika
  • so
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Suket je mornarska čorba ili supa koja je tradicionalna za španski region Katalonije. Može se pripremiti sa različitim vrstama ribe i morskih plodova.

Za početak, stavite bele peščane školjke u vodu sa morskom solju i ostavite ih da odstoje najmanje sat vremena.

Krompir oljuštite i isecite na komade srednje veličine. Takođe pripremite suvu papriku tako što ćete je potopiti u toplu vodu.

Očistite ribu, izvadite filete i uklonite sve kosti iz njih. Glave operite i stavite u šerpu zajedno sa svim navedenim proizvodima za bujon.

Oljuštite polovinu škampa. Uzmite glave i ljušture i propržite ih na malo maslinovog ulja sa jednim ili dva seckana čena belog luka. Sipajte belo vino i kuvajte oko minut, pa sipajte ostale sastojke za bujon i nalijte vodom da ih dobro prekrije. Bujon kuvajte na umerenoj vatri oko 25-30 minuta.

U međuvremenu, iseckajte 1 srednji luk i preostale čenove belog luka. Pržite u dubokoj posudi. Kada omekšaju, stavite hleb na komade, seckani peršun i bademe. Mešajte dok ne porumene. Smrvite sve u avanu ili sameljite u blenderu.

Odvojite dve kašike ove smese, a ostatak vratite u šerpu.

Sipajte još masnoće, povucite mlevenu smesu do ivica posude, a u sredinu stavite crvenu i zelenu papriku, seckane lignje, zatim paradajz, alevu papriku i šafran da se prže. Čim omekšaju, sve izmešati, staviti krompir i zaliti čorbujonombom (prethodno proceđenim).

Riblju čorbicu kuvajte dok se krompir i lignje ne skuvaju, dodajući po potrebi bujon da prekrije proizvode. Solite po ukusu.

Oštrim nožem uklonite meki deo suve paprike i odbacite kožu. Meso paprike izmrvite u pastu i dodajte u riblju čorbu.

Izbacite vodu iz belih školjki i isperite ih pod tekućom vodom.

Stavite škampe, školjke (crne i bele) i ribu (filete isečene na komade) i kuvajte oko 10-15 minuta. Školjke treba da se otvore, a škampi i riba treba da budu savršeno kuvani, ali i dalje nežni.

Poslužite Suket sa ostavljenim mlevenim bademima, hlebom, lukom/belim lukom i peršunom. Odlično se slaže i sa Ajoli sosom.

Možda zvuči komplikovano priprema ovog jela, ali u stvarnosti nije, samo ima više proizvoda i možda nije jedno od najekonomičnijih. Ali svakako vredi pokušati.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: