Način pripreme
Suket je mornarska čorba ili supa koja je tradicionalna za španski region Katalonije. Može se pripremiti sa različitim vrstama ribe i morskih plodova.
Za početak, stavite bele peščane školjke u vodu sa morskom solju i ostavite ih da odstoje najmanje sat vremena.
Krompir oljuštite i isecite na komade srednje veličine. Takođe pripremite suvu papriku tako što ćete je potopiti u toplu vodu.
Očistite ribu, izvadite filete i uklonite sve kosti iz njih. Glave operite i stavite u šerpu zajedno sa svim navedenim proizvodima za bujon.
Oljuštite polovinu škampa. Uzmite glave i ljušture i propržite ih na malo maslinovog ulja sa jednim ili dva seckana čena belog luka. Sipajte belo vino i kuvajte oko minut, pa sipajte ostale sastojke za bujon i nalijte vodom da ih dobro prekrije. Bujon kuvajte na umerenoj vatri oko 25-30 minuta.
U međuvremenu, iseckajte 1 srednji luk i preostale čenove belog luka. Pržite u dubokoj posudi. Kada omekšaju, stavite hleb na komade, seckani peršun i bademe. Mešajte dok ne porumene. Smrvite sve u avanu ili sameljite u blenderu.
Odvojite dve kašike ove smese, a ostatak vratite u šerpu.
Sipajte još masnoće, povucite mlevenu smesu do ivica posude, a u sredinu stavite crvenu i zelenu papriku, seckane lignje, zatim paradajz, alevu papriku i šafran da se prže. Čim omekšaju, sve izmešati, staviti krompir i zaliti čorbujonombom (prethodno proceđenim).
Riblju čorbicu kuvajte dok se krompir i lignje ne skuvaju, dodajući po potrebi bujon da prekrije proizvode. Solite po ukusu.
Oštrim nožem uklonite meki deo suve paprike i odbacite kožu. Meso paprike izmrvite u pastu i dodajte u riblju čorbu.
Izbacite vodu iz belih školjki i isperite ih pod tekućom vodom.
Stavite škampe, školjke (crne i bele) i ribu (filete isečene na komade) i kuvajte oko 10-15 minuta. Školjke treba da se otvore, a škampi i riba treba da budu savršeno kuvani, ali i dalje nežni.
Poslužite Suket sa ostavljenim mlevenim bademima, hlebom, lukom/belim lukom i peršunom. Odlično se slaže i sa Ajoli sosom.
Možda zvuči komplikovano priprema ovog jela, ali u stvarnosti nije, samo ima više proizvoda i možda nije jedno od najekonomičnijih. Ali svakako vredi pokušati.