Način pripreme
Salata sa kinoom i pečenim povrćem - veoma ukusna, zdrava i zasitiće vas.
Patlidžan i tikvice se operu i iseku po dužini na 3-4 kriške. Malo posolite i pecite u rerni na 200 stepeni.
Cela kinoa se opere i kuva u 2 đolje vode. Nakon što provri, ugasite šporet i ostavite poklopljeno da odstoji 15 minuta, nakon čega će sva voda biti upijena.
Luk se iseče na male komade, paradajz - na kockice, a beli luk se izgnječi. Pečene tikvice i patlidžan iseći na kockice. Osušeni paradajz se takođe iseče na komade, a masline - na kriške. Spanać se opere i iseče na krupnije komade.
Na zagrejanom ulju lagano propržite luk i paradajz pokrivene. Zatim dodajte piletinu i polovinu belog luka. Posle nekoliko minuta slede tikvice, patlidžan, sušeni paradajz i začini sa preostalim belim lukom. Promešajte i ostavite nekoliko minuta. Ako je potrebno, sipajte 50-100 ml tople vode.
Ako ne želite pileću salatu, možete napraviti vegetarijansku verziju. Tofu nasečen na kockice ili natopljeni sojini komadi se mogu koristiti umesto piletine, ili potpuno izostaviti.
Malo kasnije dodajte spanać, ponovo poklopite, pa kada omekša sklonite sa ringle. Sipajte kuvanu kinou, dodajte pesto, masline i izmrvljeni sir i sve dobro promešajte.
Ostavite da se lepo ohladi u frižideru pre nego što poslužite salatu od kinoe.