Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Kačamak»Mamaljiga iz Dobrudže

Mamaljiga iz Dobrudže

Bash MaistoraBash Maistora
Početnik
143597
Mamaljiga iz Dobrudže
Fotografije: Bash Maistora
1 / 3
11/12/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Količina vode može se zameniti svežim mlekom. Kačkavalj se može zameniti svinjskim čvarcima."

Potrebni sastojci

  • kukuruzni griz - 500 g
  • sir - 200 g
  • kravlji maslac - 50 g /ulje/
  • aleva paprika - 1 kašika
  • voda - 2, 5 l
  • so - 1 kašika
  • kačkavalj - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Dovedite vodu do ključanja u velikom loncu. Zatim dodajte 1 kašiku soli.

Kukuruzni griz dodaje se malo po malo u ključalu slanu vodu. Stalno mešajte da nema grudvica. Kukuruzno brašno treba da se krčka oko pet do šest minuta.

Trebalo bi da se zgusne i sklanja se sa ringle. Ovo se radi kada kukuruzno brašno počne da se odvaja od ivica lonca.

Istopite maslac u tiganju. Nakon što se istopi, dodajte alevu papriku. Samo malo promešajte da ne zagori.

Posle toga, gotov Dobrudžanski kačamak se sipa u tepsiju, odozgo se izmrvi malo sira i prelije mešavinom maslaca i aleve paprike.

Dok je topla, mamaljiga se može posuti rendanim kačkavaljem.

Dobrudžanska mamaljiga se služi topla.

PS: Količina vode se može zameniti svežim mlekom. Sir se može zameniti svinjskim čvarcima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: