Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Milibrot iz frižidera

Milibrot iz frižidera

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Milibrot iz frižidera
Fotografije: Anelia Terzieva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Smanjite pritisak predstojećih praznika koristeći jedan mali trik i umesite testo za milibrot prethodno veče"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 velika +1 žumance za premazivanje
  • šećer - 100 g
  • brašno - 300 g
  • masnoća - 60 ml (30 ml ulja + 30 ml istopljenog maslaca)
  • sveže mleko - 70 ml
  • esencija - rum i badem (možete koristiti vanilu, limunovu koru ili drugo)
  • suvi kvasac - 1/2 kesice (otprilike 4 g)
  • lešnici - 1 šaka
  • slatko - po želji
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Ovog puta vam predlažem da smanjite pritisak predstojećih praznika koristeći jedan mali trik i umesite testo za milibrot prethodno veče. Možete da ga stavite na jednu noć u frižideru i da ostavite oblikovanje i pečenje za sledeći dan.

Ostavljamo 2 supene kašike šećera sa strane, a ostalo mutimo sa dva cela jajeta.

U blago zagrejano sveže mleko stavljamo jednu kašiku odvojenog šećera i istopimo kvasac.

Presejemo brašno i u njega dodajemo prstohvat soli. Oblikujemo udubljenje i kada se kvasac aktivira, sipamo ga u udubljenje.

Pomešamo polovinu masnoće sa smesom od jaja i takođe sipamo u udubljenje. Umesimo meko lepljivo testo. Kada počne da postaje elastično, postepeno dodajemo ostalu masnoću i mesimo testo dok je ne upije.

Ostavljamo testo da nadođe dok ne dvostruči svoju zapreminu. Nakon toga ga stavljamo u frižider i oblikujemo narednog dana. Vadimo testo iz frižidera i ostavljamo da dostigne sobnu temperaturu.

Testo delimo na tri dela. Ako stavljamo nadev, razvijamo svaki deo, stavljamo slatko i zatvaramo. Oblikujemo tri fitilja i pletemo milibrot u pletenicu.

Stavljamo ga u odgovarajući kalup i ostavljamo da nadođe na još 30 minuta. Premazujemo umućenim žumancem, posipamo ostalim šećerom i ređamo lešnike odozgo tako što ih lagano pritiskamo u testo.

Pečemo na 170 stepeni otprilike 40 minuta. Po potrebi možemo da stavimo aluminijumsku foliju odozgo na određeno vreme da ne zagori gornji deo milibrota.

Trik: Testo možemo umesiti u mini pekari poštujući sledeći redosled - kvasac, smesa od jaja, brašno. Uključujemo program za mešenje dva puta po 20 minuta i trećeg ga ostavljamo do kraja (uključuje i dizanje).

Milibrot iz frižidera je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: