Način pripreme
Ovog puta vam predlažem da smanjite pritisak predstojećih praznika koristeći jedan mali trik i umesite testo za milibrot prethodno veče. Možete da ga stavite na jednu noć u frižideru i da ostavite oblikovanje i pečenje za sledeći dan.
Ostavljamo 2 supene kašike šećera sa strane, a ostalo mutimo sa dva cela jajeta.
U blago zagrejano sveže mleko stavljamo jednu kašiku odvojenog šećera i istopimo kvasac.
Presejemo brašno i u njega dodajemo prstohvat soli. Oblikujemo udubljenje i kada se kvasac aktivira, sipamo ga u udubljenje.
Pomešamo polovinu masnoće sa smesom od jaja i takođe sipamo u udubljenje. Umesimo meko lepljivo testo. Kada počne da postaje elastično, postepeno dodajemo ostalu masnoću i mesimo testo dok je ne upije.
Ostavljamo testo da nadođe dok ne dvostruči svoju zapreminu. Nakon toga ga stavljamo u frižider i oblikujemo narednog dana. Vadimo testo iz frižidera i ostavljamo da dostigne sobnu temperaturu.
Testo delimo na tri dela. Ako stavljamo nadev, razvijamo svaki deo, stavljamo slatko i zatvaramo. Oblikujemo tri fitilja i pletemo milibrot u pletenicu.
Stavljamo ga u odgovarajući kalup i ostavljamo da nadođe na još 30 minuta. Premazujemo umućenim žumancem, posipamo ostalim šećerom i ređamo lešnike odozgo tako što ih lagano pritiskamo u testo.
Pečemo na 170 stepeni otprilike 40 minuta. Po potrebi možemo da stavimo aluminijumsku foliju odozgo na određeno vreme da ne zagori gornji deo milibrota.
Trik: Testo možemo umesiti u mini pekari poštujući sledeći redosled - kvasac, smesa od jaja, brašno. Uključujemo program za mešenje dva puta po 20 minuta i trećeg ga ostavljamo do kraja (uključuje i dizanje).
Milibrot iz frižidera je gotov.