Način pripreme
Pileći bujon se pravi od sledećih proizvoda:
1 kg pilećih ostataka nakon čišćenja piletine ili pilećih kostiju ili ostataka pečene piletine ili leđa ili krilca zajedno sa navedenim proizvodima.
Proizvodi se sipaju sa 2-3 litre vode i kuvaju na laganoj vatri 4-6 sati, po potrebi se skida pena.
Dobijeni pileći bujon se procedi i ostavi da se ohladi dok se mast ne stvrdne, pa se očvrsnuta mast na vrhu odbacuje.
U 1, 5 litara hladnog bujona stavljamo 8 komada opranih pilećih bataka do ključanja, kuvajte 10 minuta na laganoj vatri, skidajući penu.
Pirinač perite dok voda ne postane providna i potopite 30 minuta. Isecite luk i šargarepu i dinstajte dok ne omekšaju, dodajte pirinač i pažljivo mešajte 2-3 minuta dok ne postane blago providan.
Pileće batake izvadite iz bujona i pomešajte sa mešavinom maslinovog ulja, belog luka u prahu, bibera i soli.
Pirinač stavite u pleh i prelijte sa 1, 2 litara vrelog bujona, pa po vrhu poređajte batake.
Ukusnu piletinu sa pirinčem pecite na 160 stepeni sa ventilatorom u donjem delu rerne oko 50 minuta.
Jedite slatki pirinač sa pilećim batacima na najukusniji mogući način.