Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Čiflijske sarme u đuvečari

Čiflijske sarme u đuvečari

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2157k421
Čiflijske sarme u đuvečari
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 2
20/12/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Ovakve sarme niste skoro probali Majstorske, Meraklijske, Čiflijske sarme u đuvečari"

Potrebni sastojci

  • listovi kupusa - 1 velika glavica kupusa
  • šnicle od svinjskog vrata - 5 komada
  • biber - po ukusu
  • praziluk - 1 stabljika
  • luk - 1 glavica
  • crno vino - 100 g
  • pirinač - 1 šolja
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • čubar - 2 kašičica
  • voda - 600 ml
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Meso (u ovom slučaju ja sam odabrala šnicle od vrata da samo meso bude šareno) iseckamo sitno i začinimo solju i biberom.

Praziluk narežite na kolutiće, a luk na sitno.

U tiganj na šporet stavite malo ulja i prodinstajte praziluk sa crnim lukom, pa dodajte seckano meso.

Kuvanje se nastavlja sve dok meso ne promeni boju ili ne postane blago zlatno.

Dodajte vino i ostavite da se krčka na šporetu nekoliko minuta. Za to vreme operemo pirinač i dodamo ga u meso.

Kuvajte dok pirinač ne postane providan, pa prelijte sa 200 ml vode i začinite solju, alevom paprikom i začinima.

Uzimamo đuvečaru - glinenu posudu.

Stavite nekoliko listova kupusa na dno posude. Počinjemo da uvijamo naše sarme tako što na jedan kraj stavimo fil, zavrnemo krajeve i uvijemo u čvrst rolat.

Ređajte ih gusto jednu pored drugoe u đuvečari i prelijte sa 400 ml hladne vode.

Pospite alevom paprikom i pritisnite tanjirom.

Zatvorite poklopcem i stavite u rernu da se zapeče.

Sarme od kupusa pecite 50 minuta na 200 stepeni, pa skinite poklopac i pecite sarme dok ne budu gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: