Način pripreme
Meso (u ovom slučaju ja sam odabrala šnicle od vrata da samo meso bude šareno) iseckamo sitno i začinimo solju i biberom.
Praziluk narežite na kolutiće, a luk na sitno.
U tiganj na šporet stavite malo ulja i prodinstajte praziluk sa crnim lukom, pa dodajte seckano meso.
Kuvanje se nastavlja sve dok meso ne promeni boju ili ne postane blago zlatno.
Dodajte vino i ostavite da se krčka na šporetu nekoliko minuta. Za to vreme operemo pirinač i dodamo ga u meso.
Kuvajte dok pirinač ne postane providan, pa prelijte sa 200 ml vode i začinite solju, alevom paprikom i začinima.
Uzimamo đuvečaru - glinenu posudu.
Stavite nekoliko listova kupusa na dno posude. Počinjemo da uvijamo naše sarme tako što na jedan kraj stavimo fil, zavrnemo krajeve i uvijemo u čvrst rolat.
Ređajte ih gusto jednu pored drugoe u đuvečari i prelijte sa 400 ml hladne vode.
Pospite alevom paprikom i pritisnite tanjirom.
Zatvorite poklopcem i stavite u rernu da se zapeče.
Sarme od kupusa pecite 50 minuta na 200 stepeni, pa skinite poklopac i pecite sarme dok ne budu gotove.