Način pripreme
Prvo prelijte suve paprike i potopite na oko 20 minuta u toplu vodu da omekšaju.
Luk i šargarepu očistite, sitno isecite i stavite u dubok tiganj sa malo masti da se dinstaju. Kad omekšaju, u njih dodajte očišćene i isečene pečurke. Kad se pečurke izdinstaju, dolazi red na oprani pirinač.
Nadev pospite solju, biberom, alevom paprikom i čubrom. Promešajte smesu, dospite pola šolje vode i ostavite da se krčka.
Kad pirinač upije vodu, uzmite list kupusa, skinite žilice po sredini i uvijte sarmu.
Na dno glinene đuvečare stavite dva lista kupusa i odozgo poređajte gotove sarme.
Nadevom punite i suve paprike i poređajte između sarmi.
U đuveč sipajte oko dve šolje vode (najbolje vodu u kojoj su bile paprike). Đuveč stavite u rernu, ugrejte na 200 stepeni.
Kad jelo provri, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite oko 2 sata.