Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čokoladna torta»Čokoladna brauni torta sa maskarponeom i kremom od jagoda

Čokoladna brauni torta sa maskarponeom i kremom od jagoda

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Čokoladna brauni torta sa maskarponeom i kremom od jagoda2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
155 min.
Porcije
12
"Uživajte u ovoj veoma ukusnoj čokoladnoj brauni torti sa maskarponeom i kremom od jagoda sa svojim gostima i najmilijima!"

Potrebni sastojci

  • za čoko koru
  • crna čokolada - 150 g
  • mleko - 100 ml
  • maslac - 140 g, sobna temperatura
  • šećer - 140 g
  • jaja - 3 komada (veličina M), sobna temperatura
  • prirodno kiselo mleko - 100 g, sobna temperatura
  • pšenično brašno - 200 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • kakao - 40 g
  • so - 1 prstohvat
  • voda - oko 125 ml
  • liker od pomorandže - 30 ml ruma ili votke
  • šećer - 3 šolje
  • žele od jagoda
  • jagode - 300 g (sveže ili smrznute**)
  • šećer - 2 kašike
  • kukuruzni skrob - 20 g
  • Za krem od maskarponea
  • maskarpone - 250 g, ohlađen
  • šlag - 200 g, ohlađen
  • šećer u prahu - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremite čokoladno testo za tepsiju prečnika 20 cm:

Priprema:

Na dno kalupa (prečnika 20 cm) stavite papir za pečenje i oko njega razvucite obruč. Ostavite na stranu.

Pripremite čokoladno testo za koru: iseckajte čokoladu. Zagrejte da mleko provri, odmah sklonite sa ringle i dodajte iseckanu čokoladu, sačekajte oko 1 minut i mešajte đicom dok se sve ne istopi. Ostavite da se ohladi.

Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i kakao u posudi. Ostavite na stranu.

Odvojite jaja na belanca i žumanca. Umutiti belanca sa 1 prstohvatom soli u čvrst sneg.

Umutite omekšali maslac sa šećerom dok ne postane kremast. Postepeno dodajte žumanca. Zatim umešajte kiselo mleko i tečnu čokoladu. Kratko promešajte mešavinu brašna u testo u etapama dok se ne sjedini. Zatim dodajte belanca u delovima.

Sipajte testo u pripremljeni kalup i poravnajte ga.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 60 minuta na 180 stepeni (gornji i donji grejač). Spremnost proverite drvenim štapićem. Brauni je gotov kada više nema testa da se lepi za drvo kada ga probušite).

Izvadite čokoladnu tortu iz rerne, ostavite da odstoji u plehu oko 10 minuta, a zatim je nožem oslobodite sa ivice tepsije, izvadite je i ostavite da se ohladi na rešetki za torte.

Nožem odrežite izbočinu koja se pojavila na kori tokom pečenja i presecite je dva puta horizontalno.

Pomešajte sastojke za krem od jagoda.

Priprema: Jagode operite, osušite, uklonite listove i izgnječite sa šećerom. Pomešajte kukuruzni skrob sa polovinom pirea od jagoda. Ostatak pirea od jagoda provri. Dodajte izmiksanu mešavinu jagoda. Dovedite do ključanja uz stalno mešanje i kuvajte oko 1 minut, mešajući, dok se ne formira puding. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi, povremeno mešajući.

Pripremite maskarpone krem:

Dobro ohlađen maskarpone umutite sa hladnom pavlakom u čvrsti sneg. Na kraju kratko umešajte šećer u prahu.

Stavite čokoladnu koru na tanjir za tortu i pospite 1/3 smese. Premažite 1/3 krem od maskarponea, a zatim premažite 1/2 želea od jagoda na vrh, ostavljajući oko 1 cm oko ivice.

Stavite srednju čokoladnu koru na vrh i namažite 1/2 mlaza preko brauni torte. Na vrh premažite polovinu preostalog krema od maskarponea i preostali žele od jagoda. Treća čokoladna kora se stavlja na vrh i preliva.

Preostalim kremom od maskarponea premažite tortu sa jagodama, tanko premažite oko ivice torte kako biste stvorili efekat „gole torte“. Po želji, sredinu možete preliti kremom od jagoda, oko 3 kašika.

Svečanu tortu stavite u frižider na nekoliko sati (ili preko noći). Uživajte u ovoj ukusnoj torti sa svojim gostima i voljenima!

Napomene:

Svi sastojci za testo moraju biti na sobnoj temperaturi, a za krem od maskarponea (osim šećera u prahu) - na temperaturi frižidera.

* Za bezalkoholnu verziju maskarpone čokoladne brauni torte sa kremom od jagoda, jednostavno uzmite 150 ml zaslađenog crnog čaja.

** Prvo stavite zamrznute jagode u činiju i ostavite da se odmrznu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: