Način pripreme
Pripremite čokoladno testo za tepsiju prečnika 20 cm:
Priprema:
Na dno kalupa (prečnika 20 cm) stavite papir za pečenje i oko njega razvucite obruč. Ostavite na stranu.
Pripremite čokoladno testo za koru: iseckajte čokoladu. Zagrejte da mleko provri, odmah sklonite sa ringle i dodajte iseckanu čokoladu, sačekajte oko 1 minut i mešajte đicom dok se sve ne istopi. Ostavite da se ohladi.
Pomešajte brašno, sodu bikarbonu i kakao u posudi. Ostavite na stranu.
Odvojite jaja na belanca i žumanca. Umutiti belanca sa 1 prstohvatom soli u čvrst sneg.
Umutite omekšali maslac sa šećerom dok ne postane kremast. Postepeno dodajte žumanca. Zatim umešajte kiselo mleko i tečnu čokoladu. Kratko promešajte mešavinu brašna u testo u etapama dok se ne sjedini. Zatim dodajte belanca u delovima.
Sipajte testo u pripremljeni kalup i poravnajte ga.
Pecite u zagrejanoj rerni oko 60 minuta na 180 stepeni (gornji i donji grejač). Spremnost proverite drvenim štapićem. Brauni je gotov kada više nema testa da se lepi za drvo kada ga probušite).
Izvadite čokoladnu tortu iz rerne, ostavite da odstoji u plehu oko 10 minuta, a zatim je nožem oslobodite sa ivice tepsije, izvadite je i ostavite da se ohladi na rešetki za torte.
Nožem odrežite izbočinu koja se pojavila na kori tokom pečenja i presecite je dva puta horizontalno.
Pomešajte sastojke za krem od jagoda.
Priprema: Jagode operite, osušite, uklonite listove i izgnječite sa šećerom. Pomešajte kukuruzni skrob sa polovinom pirea od jagoda. Ostatak pirea od jagoda provri. Dodajte izmiksanu mešavinu jagoda. Dovedite do ključanja uz stalno mešanje i kuvajte oko 1 minut, mešajući, dok se ne formira puding. Sklonite posudu sa vatre i ostavite da se ohladi, povremeno mešajući.
Pripremite maskarpone krem:
Dobro ohlađen maskarpone umutite sa hladnom pavlakom u čvrsti sneg. Na kraju kratko umešajte šećer u prahu.
Stavite čokoladnu koru na tanjir za tortu i pospite 1/3 smese. Premažite 1/3 krem od maskarponea, a zatim premažite 1/2 želea od jagoda na vrh, ostavljajući oko 1 cm oko ivice.
Stavite srednju čokoladnu koru na vrh i namažite 1/2 mlaza preko brauni torte. Na vrh premažite polovinu preostalog krema od maskarponea i preostali žele od jagoda. Treća čokoladna kora se stavlja na vrh i preliva.
Preostalim kremom od maskarponea premažite tortu sa jagodama, tanko premažite oko ivice torte kako biste stvorili efekat „gole torte“. Po želji, sredinu možete preliti kremom od jagoda, oko 3 kašika.
Svečanu tortu stavite u frižider na nekoliko sati (ili preko noći). Uživajte u ovoj ukusnoj torti sa svojim gostima i voljenima!
Napomene:
Svi sastojci za testo moraju biti na sobnoj temperaturi, a za krem od maskarponea (osim šećera u prahu) - na temperaturi frižidera.
* Za bezalkoholnu verziju maskarpone čokoladne brauni torte sa kremom od jagoda, jednostavno uzmite 150 ml zaslađenog crnog čaja.
** Prvo stavite zamrznute jagode u činiju i ostavite da se odmrznu.