Način pripreme
Pečurke ocedite od tečnosti iz konzerve i ostavite ih na debelom sloju kuhinjskog papira da upije vlagu i savršeno se osuše.
Za to vreme pripremite izuzetno lak i ukusan sos. Za njega se koristi prirodni sajder od jabuke iz Španije, vrlo je malo gaziran, ne sadrži šećer i blago je kiselkast. U slučaju da ga ne nađete, koristite suvo belo vino, ukus će biti malo drugačiji, ali ipak prijatan.
Kačkavalj narendajte na sitno, možete ga i samleti u blenderu. Odgovarajući sirevi su Mančego, Kabrales ili poluzrela Gauda.
Stavite rendani sir u šerpu sa sajderom i zagrevajte na laganoj/umerenoj vatri dok se ne istopi. Zatim sipajte pavlaku, začinite solju i biberom i kuvajte 20 minuta uz često mešanje.
Sos će se zgusnuti, ali ne previše. Stavite u frižider, tamo će se dovoljno zgusnuti.
Sada se bavite pečurkama:
Stavite ih u vreću sa 2-3kašike integralnog pšeničnog brašna i dobro protresite da se zalepi za njih. Zašto koristimo integralno, a ne belo brašno? Jer se tako neće beliti, već će se stopiti sa bojom pečuraka. Njegova uloga je da ukloni višak vlage i da ne prska prilikom prženja.
Pripremite dve posude - u jednu umutite jaja sa malo soli, a u drugu stavite prezle.
Zagrejte veliku količinu ulja na srednjoj do visokoj vatri.
Cele pečurke prvo umočite u jaje, a zatim u prezle. Možete ponoviti za deblje i gušće pohovanje.
Pečurke kratko propržite do zlatne boje. Pohovane pečurke ocedite na kuhinjskom papiru da se ocedi višak masnoće.
Nabijte svaku pečurku na štap.
Poslužite ovo neverovatno ukusno predjelo sa pripremljenim sosom.
Prijatno!