Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Najukusnija praznična domaća torta

Najukusnija praznična domaća torta

Maria SimovaMaria Simova
Autor
9922954k332
Najukusnija praznična domaća torta
Fotografije: Maria Simova
1 / 2
03/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
12
"Neverovatno jednostavna i veoma ukusna domaća torta za vaš praznik!"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • jaja - 1 komad
  • kondenzovano mleko - 1 konzerva (397 g)
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • sirće - 1 kašičica
  • brašno - 3 šolje, prosejano
  • za krem
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 i 1/2 šolja
  • sveže mleko - 800 ml
  • brašno - 3 supene kašike
  • vanila - 1 kesica (0.2 g)
  • maslac - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte prosejano brašno, kondenzovano mleko, sodu ugašenu u sirćetu i jaje, umesite testo.

Testo podelite na 8 jednakih delova oblikovanih u lopte. Razvijte lopte testa (prečnik tiganja u kom ćete peći kore) na nabrašnjenoj radnoj površini u tanku koru. U tiganju zagrejanom na umerenoj vatri pecite kore sa obe strane jednu za drugom, otprilike 1 minut za svaku stranu. Prstenom ili tanjirom isecite kore dok su još tople, a ostatke izmrvite.

Za krem, u posudi umutite jaja sa šećerom. Dodajte brašno i sipajte sveže mleko, dobro izmešajte. Sipajte smesu u šerpu sa debelim dnom provlačeći je kroz sito. Šerpu stavite na umerenu vatru i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte iseckanu kockicu maslaca i vanilu, mešajte dok se maslac u potpunosti ne istopi i dok ga krem ne upije.

Naizmenično slažite kore na odgovarajući tanjir sledećim redosledom - kora, krem, završavajući kremom. Pospite izmrvljenim ostacima kore i ostavite na sobnoj temperaturi na sat vremena, posle stavite u frižider.

Neverovatno jednostavna i veoma ukusna domaća torta za prazničnu novogodišnju noć!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: