Italijanska domaća torta

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Italijanska domaća torta
Fotografije: Ivelina
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Izazovna domaća torta po italijanskom receptu - niko ne bi mogao da joj odoli"

Potrebni sastojci

  • za patišpanj
  • jaja - 6 komada
  • voda - 6 supenih kašika, vrela
  • šećer - 250 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica 16 g
  • brašno - 300 g
  • za krem Šantili
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 3 supene kašike
  • skrob - 3 supene kašike, kukuruzni
  • mleko - 1/2 l
  • kora od limuna - 1
  • pavlaka - 200 g, za mućenje
  • čokolada - 100 g, rendana
  • sirup
  • voda - 150 ml
  • šećer - 80 g
  • liker - 40 ml
  • za dekoraciju
  • crna čokolada - 100 g na pari
  • šlag - ili orašasti plodovi
* merne jedinice

Način pripreme

Torta Šantili je italijanska klasika i omiljena patišpanj torta nadevena kremom Šantili. Ovo je najvoljenija domaća torta u Italiji.

Postoji nekoliko verzija u kojima se u krem dodaju jagode ili maline ili čokoladna varijanta, koju vam predlažem. Aromatizovana limončelom ili rumom.

Savršena kao torta za praznik, rođendan itd., to je lagana domaća torta delikatnog ukusa; mekani patišpanj, aromatični sirup čine ovu tortu prefinjenom i elegantnom.

Kako se pravi Šantili torta

Da biste pripremili tortu Šantili počnite sa pripremom patišpanja, umutite žumanca sa 6 supenih kašika vrele vode. Dodajte šećer i koru od limuna, uvek mešajte i mutite mikserom, dodajte brašno i prašak za pecivo.

Umutite belanca na čvrst sneg mikserom i dodajte u smesu spatulom, napravite kretanja odozdo na gore da smesa postane vazdušasta. Sipajte patišpanj smesu u brašnom posut i namazan kalup od 24 cm. Pecite u statičnoj rerni na 180 stepeni 40 minuta.

Pripremite italijanski krem Šantili i umućenu pavlaku. Da biste pripremili krem, umutite jaja u posudi, dodajte šećer i mešajte žicom, dodajte kukuruzni skrob, mešajte neprestano. Dodajte mleko, prethodno ugrejano na vatri sa korom od limuna.

Nakon što dodate mleko, stavite smesu na vatru i mešajte kašikom dok se krem ne zgusne. Sipajte u posudu i ostavite da se ohladi. Umutite pavlaku i dodajte u krem uz pomoć spatule, mešajte samo u jednom pravcu da krem ne spadne. Mnogo je važno da mešate smesu u jednom pravcu dok se pavlaka ne integriše, dodajte je iz tri puta.

Nakon što izvadite patišpanj iz rerne, isecite ga nožem i napravite tri kruga. Stavite prvi na tanjir za serviranje.

Pre nego što nanesete krem, napravite sirup. Pripremite sirup tako što ćete sipati šećer u vodu i dodati liker. Stavite na vatru nekoliko minuta da se šećer rastvori. Ostavite da se ohladi i nakon toga sipajte preko patišpanja kašikom italijanski krem Šantili. Odozgo pospite rendanom čokoladom.

Pokrijte preliveni i namazani patipšanj drugim krugom i uradite na isiti način, pokvasite sirupom i pokrijte sa još krema i čokoladnim kapljicama ili rendanom čokoladom.

Pred kraj nastavite sa dekoracijom: pokrijte poslednjim krugom celu tortu kremom i uz pomoć špatuče poravnajte. Završite tako što ćete ukrastiti celu površinu torte preostalim kremom Šantili i po izboru šlagom. Dodajte 100 g tamne čokolade, rastopljene na pari.

Servirajte tortu sa kremom Šantili nakon što se ohladi u frižideru bar 2 sata.

Saveti:

Kao alternativa možete koristit rum ili limončelo za alkoholni sirup. Ako volite bezalkoholni sirup, koristite voćni sok ili mleko.

Možete staviti maline ili jagode umesto čokolade.

Šantija i čokoladna torta - čokoladna verzija torte uključuje dodavanje čokoladnog čipsa u nadev od krema. Dodajte 100 g tamne čokolade ili mlečne kapljice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: