Način pripreme
U duboku posudu sipamo vodu i dodajemo ulje. Dodajemo sok od limuna i šećer. Mešamo oko minut-dva.
Dodajemo so, sirće i cimet i rendanu koru od limuna, ponovo promešamo i dodajemo prosejano brašno iz dva dela, mešamo energično da se ne stvore grudvice.
Rastvaramo sodu u 2 supene kašike vode i sipamo u smesu. Dobro promešamo da se aktivira.
Dodajemo krupnije izmrvljene orahe i dobro promešamo.
Na dno pleha stavljamo papir za pečenje i namažemo malo.
Sipamo smesu i rasporedimo ravnomerno.
Veličina pleha je 18 cm.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni 35-40 minuta.
Dok je kolač još topao, oblino ga mažemo sirupom po izboru. Ja sam koristila sok od pomorandže, ali može i običan sirup sa vodom i šećerom.
Ovaj patišpanj kolač možete koristiti kao osnovu za tortu.