Način pripreme
Dve grančice sveže majčine dušice i nekoliko listova žalfije sitno iseckati.
Takođe sitno iseckati dve grančice peršuna.
Uzmite tri čena belog luka i stavite ih kroz presu za beli luk.
Dodajte alevu papriku, muskatni oraščić, mleveni biber i oko 1 kašike soli.
Dodati 150 grama omekšalog maslaca i mešati dok ne postane glatko.
Dobro isperite ćurku, uklonite višak perja.
Osušite pticu papirnim ubrusom, a zatim rukama pažljivo odvojite kožu od mesa.
Nema potrebe da uklanjate samu kožu! Potrebno je napraviti razmak između kože i mesa kako bi se ćuretina protrljala gotovom smesom.
Pod kožu ćuretine namažite pripremljenu mešavinu maslaca sa začinima.
Punjenje:
Prelijte pirinač sa 1.300 ml bujona i kuvati do polovine.
Vreme kuvanja zavisi od vrste pirinča. U proseku, ovo će trajati oko 30 minuta. Za kuvanje je najbolje koristiti bujon od povrća ili mesa, pa će pirinač biti veoma aromatičan i ukusan.
Crni i preostali beli luk sitno iseckati, pržiti do zlatno smeđe boje.
Šargarepu iseći na sitne kockice i dodati u luk, pržiti 8 minuta na umerenoj vatri.
Pečurke isecite na krupnije kockice i dodajte ih ostatku povrća.
Pržite dok pečurke ne puste tečnost, a zatim dodajte malo soli i mlevenog bibera i kuvajte još 3 minuta
Dodajte kuvani pirinač, dobro promešajte i kuvajte još 2 minuta
Peršun i žalfiju sitno iseckati i dodati ostalim proizvodima, posoliti.
Kiseli kupus sitno iseckati i pokriti dno tepsije za pečenje ćurke. Sipajte kupus sa 2-3 kašike biljnog ulja. Dodajte 1-2 šolje bujona.
Pažljivo napunite ćurku nadevom.
Stavite ćurku u tepsiju na kupus.
Preostali maslac omekšajte i utrljajte preko ćuretine.
Pokrijte tepsiju sa ćurkom folijom.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 160 stepeni oko 3, 5 sata.
Vreme kuvanja zavisi od veličine ćurke. Za 1 kg traje oko 40 minuta. Pečenost možete odrediti i pomoću termometra za hranu tako što ćete ga umetnuti u najdeblji deo grudiju ćurke. Temperatura treba da dostigne 75 stepeni.
Na svakih 30 minuta pečenja ćurku treba izvaditi iz rerne i politi sokom iz tepsije.
Otprilike 40-45 minuta pre kraja pečenja skinite foliju sa ćurke da uhvati hrskavu koru.
Gotovu pečenu ćurku izvadite iz rerne i ostavite oko 20 minuta.