Punjena pečena ćurka

IvankaIvanka
Početnik
538
Punjena pečena ćurka1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
12
"Svaka ćurka sanja da bude pripremljena na ovaj način, skoro je to otkrila grupa naučnika - gladnika"

Potrebni sastojci

  • ćurka - 2 kg (sa iznutricama)
  • luk - 1 glavica
  • pirinač - 1 šolja
  • suvo grožđe - 1 šolja
  • ulje - 1/2 šolje
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo smesu za punjenje ćurke, prvo skuvamo iznutrice u posoljenoj vodi, nakon toga sitno iseckamo.

Isečemo luk sitno i dinstamo u delu masnoće dok ne omekša.

Dodajemo u mekani luk pirinač i iseckane iznutrice, dodajemo bujon i kuvamo dok pirinač ne nabubri.

Dodajemo suvo grožđe i biber u skinutu smesu. Ćurku posolimo spolja i iznutrsa i punimo pripremljenim nadevom. Ušivamo koncem.

Stavljamo punjenu ćurku u pleh, namazan masnoćom, prelivamo bujonom (iz kuvanih iznutrica) i pečemo u rerni. Za vreme pečenja prelivamo ćurku s vremena na vreme sosom iz pleha.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: