Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Kobasice»Pršuta»Meraklijsko suvo svinjsko meso

Meraklijsko suvo svinjsko meso

ZoriZori
Guru
7292375k218
Meraklijsko suvo svinjsko meso
Fotografije: Zori
1 / 10
12/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
16
"Pogledajte samo - savršeno suvo svinjsko meso, i to u nekoliko sočnih primeraka"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 2 kg, kontra file
  • morska so - 2 kg
  • aleva paprika - 100 g
  • biber - 20 g
  • piskavica - 100 g
  • čubar - 100 g
  • dimljena aleva paprika - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko meso operemo i očistimo od tetiva.

U duboku šerpu sipajte oko 1 litar hladne vode, morsku so, dobro promešajte dok se so ne rastvori i potopite kontra file tako da bude potpuno prekriveno vodom. Drži se na hladnom (u frižideru) oko 8 sati da upije so.

Zatim ga operemo i vratimo u lonac, prelijemo sa 1, 5 litara hladne vode, treba da ga pokrije. Ostavljamo još 8-12 sati, menjajući vodu 2-3 puta za to vreme.

Meso se izvadi, iseče po dužini na trake širine 7-8 cm i svaka osuši papirnim ubrusima. Zatim kroz jedan kraj provučemo kanap i vežemo ga da bismo ga kasnije okačili.

Pomešajte sve začine u posudi i lagano urolajte meso sa svih strana da ih upije.

Stavljamo komade mesa uvaljane u začine na veliku drvenu dasku i stavljamo težinu da ga pritiskamo oko 10 - 12 sati.

Na kraju, zimsko predjelo okačimo na suvo i prozračno mesto i ostavimo da visi 5-6 dana. Temperatura treba da bude 5-7 stepeni da bi se osušilo.

Druga opcija za svinjsko suvo meso je da se ostavi u frižideru (na temperaturi od 5-7 stepeni) 4-5 dana.

Gotovo svinjsko suvo meso umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider.

Prijatno sa mojim meraklijskim suvim svinjskim mesom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: