Način pripreme
Svinjsko meso operemo i očistimo od tetiva.
U duboku šerpu sipajte oko 1 litar hladne vode, morsku so, dobro promešajte dok se so ne rastvori i potopite kontra file tako da bude potpuno prekriveno vodom. Drži se na hladnom (u frižideru) oko 8 sati da upije so.
Zatim ga operemo i vratimo u lonac, prelijemo sa 1, 5 litara hladne vode, treba da ga pokrije. Ostavljamo još 8-12 sati, menjajući vodu 2-3 puta za to vreme.
Meso se izvadi, iseče po dužini na trake širine 7-8 cm i svaka osuši papirnim ubrusima. Zatim kroz jedan kraj provučemo kanap i vežemo ga da bismo ga kasnije okačili.
Pomešajte sve začine u posudi i lagano urolajte meso sa svih strana da ih upije.
Stavljamo komade mesa uvaljane u začine na veliku drvenu dasku i stavljamo težinu da ga pritiskamo oko 10 - 12 sati.
Na kraju, zimsko predjelo okačimo na suvo i prozračno mesto i ostavimo da visi 5-6 dana. Temperatura treba da bude 5-7 stepeni da bi se osušilo.
Druga opcija za svinjsko suvo meso je da se ostavi u frižideru (na temperaturi od 5-7 stepeni) 4-5 dana.
Gotovo svinjsko suvo meso umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider.
Prijatno sa mojim meraklijskim suvim svinjskim mesom!