Način pripreme
Priprema kora:
U posudi umutite jaja sa šećerom dok ne udvostruče zapreminu i dok se šećer ne istopi. Potrebno je oko 10 minuta. Nakon što je smesa od jaja gotova, dodajte sveže mleko i ulje i kratko promešajte.
Prosejemo suve sastojke (brašno, kakao i prašak za pecivo) i dodamo u smesu od jaja. Pažljivo mešajte špatulom i dobijenu smesu prebacite u pleh prečnika 18 cm koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta. Nakon pečenja ostavite koru da se potpuno ohladi, izvadite je iz kalupa, pa je isecite na 4 jednaka dela.
Priprema čokoladnog krema:
Izlomite čokoladu i istopite je na pari. Dodajte pavlaku u već istopljenu čokoladu i mešajte dok se ne sjedini. Ostavite u frižideru 30 minuta. Nakon hlađenja umutiti mikserom dok se ne dobije krem.
Pripremamo kakao smesu kojom ćemo natopiti tortu. Zagrevamo mleko. Dodajte mu šećer i kakao i mešajte dok se ne rastvore.
Priprema za krem sa maslacem:
Umutiti meki maslac do homogene smese.
Šećer rastvaramo u mleku i počinjemo da ih dodajemo maslacu dok se ne dobije vazdušasti krem (oko 10 minuta). Gotov krem podelite na 2dela i obojite bojama.
Sastavljanje torte:
Stavili smo prvu koru. Zalijte je mešavinom kakaoa i premažite čokoladnim kremom. Slatko od višanja ravnomerno rasporedite kašikom i stavite drugu koru. Ponovo zaliti i premazati čokoladnim kremom, ali ovog puta izostavljamo višnje. Stavili smo treću koru. Zalijte, premažite čokoladnim kremom i ravnomerno rasporedite slatko od višanja. Stavljamo poslednju koru, ovoga puta samo nakvasimo kakao smesom i tortu čuvamo na sat vremena u frižideru.
Nakon hlađenja, tortu prelijemo kremom od maslaca sa crvenom bojom i ukrasimo zelenim kremom, a ja sam koristila špric i otvorenu zvezdicu.
Po želji možete staviti šarene štapiće i naša Božićna torta je gotova.