Način pripreme
Dobro očistite pile. Uklonite vrhove krila, višak grube kože i trticu, ako želite.
Otvorite pile tako što ćete otvoriti deo kod grudi. Okrenite ga i obrnutom kašikom odvojite kožu od mesa i kičme.
Izrendajte beli luk. Isecite limun na tanke kriške. Podelite maslac na 3-4 dela. Na svaki komad maslaca stavite po malo belog luka i stavite pod kožu. Rasporedite ravnomerno. Dodajte nekoliko kriški limuna.
U tiganju zagrejte ulje sa maslacem i propržite piletinu prvo iznutra pa spolja. Pržite 5 minuta sa obe strane.
U međuvremenu, napravite marinadu za pečeno pile.
Pile stavite u odgovarajuću tepsiju i obilno premažite marinadom sa obe strane, prvo premažite unutrašnjost. Stavite preostale kriške limuna na vrh.
Sipajte mast iz tiganja u tepsiju.
Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni 50 minuta. Zatim uklonite foliju i pecite još 15 minuta.
Pečeno marinirano pile na španski način je spremno.
Marinirano pile se servira toplo uz priloge i salatu u zavisnosti od sezone.
Prijatno!