Način pripreme
1. Očistite sardine i odvojte filete. Operite ih dobro pod tekućom vodom.
2. Čiste filete prelijte sirćetom i solju i promešajte. Treba da su dobro pokriveni u tečnosti i so da je ravnomerno raspoređena.
3. Ostavite da odstoje 5 sati, maksimum jedan dan.
4. Već marinirane filete izvadite iz tečnosti. Poređajte u posudu jedan preko drugog i prelijte maslinovim uljem. Treba da budu potpuno pokriveni uljem, zato ako vam 200 ml nije dovoljno, dodajte još.
5. Iseckajte na sitno ili pasirajte zajedno beli luk, peršun i bademe.
6. Pri serviranju poređajte u tanjir marinirane sardine i odozgo pospite pripremljenom smesom i maslinovim uljem (ja ih ponekad spremam i bez nje i opet su sjajne u društvu sa kriškom paradajza - jednostavno i ukusno).
7. Sjajno predjelo i meze za belo vino!
Imajte u vidu nešto važno, moj savet: Čim kupite sveže sardine, zamrznite ih na 24 sata pre nego što ih spremite na ovaj način.
Pošto nema termičke obrade, postoji rizik, ako se pre toga ne zamrzne riba, da u njoj ima parazita, koji inače umiru pri kuvanju, ali pri mariniranju ne! Nisu opasni, ali pričanjavaju ponekad stomačne tegobe. Zato treba da pazimo i gde jedemo suši, na primer.
A ove sardine su predivne, jednostavne za prirpemu i nadam se da ćete ih probati!
Isti recept važi i za mariniranje i serviranje sardela, koje su slične ali manje. Čudesna đakonija!
I još nešto, veoma važno: Tako u maslinovom ulju možete da ih držite do dva meseca, i biće vam pri ruci i tako ukusni!