Način pripreme
Keto zapečeno jelo sa brokolijem i karfiolom - ukusno, zasitno i dijetalno zapečeno jelo.
Ako su brokoli i karfiol sveži, dele se na ružice. Zatim se zamrznuti ili sveži dinstaju na pari. Postoji nekoliko varijanti za to:
- Svako povrće se posebno sipa u dubok tanjir, sipa se malo vode, poklopi se drugim tanjirom i dinsta se u mikrotalasnoj 5-7 minuta ili dok ne omekšaju svi komadići.
- U šerpu se stavlja malo vode da uzavri. Kada se to desi, bez poklopca odozgo se stavlja đevđir ili uređaj za dinstanje povrća u koji se sipaju brokoli ili karfiol. Ostavlja se na nekoliko minuta dok povrće ne omekša. Zatim se ostavlja sa strane i ponavlja se isto sa drugim povrćem.
Prilikom dinstanja treba da se pazi da se ne razmekša, potrebno je samo da omekša. Kada je gotovo, veći komadi mogu da se naseckaju sitnije.
Dok se dinstaju pripremaju se pečurke ili slanina. Pečurkse se seckaju na kriškice, a ukoliko se koristi slanina - secka se na trake iz smera kraće strane. Na zagrejanom ulju se propržavaju pečurke/slanina dok ne potamne, tako što se s vremena na vreme mešaju da se ravnomerno zaprže.
Izrendaju se sirevi - čedar i obični kačkavalj.
U posudu se sipa pavlaka, majonez i krem sir. Dodaju se začini (osim majčine dušice) i dobro se izmeša. S obzirom na to da su različite konzistencije i čvrstine, oduzima malo više vremena i truda da se dobro pomešaju.
Tepsija se premazuje i u nju se sipa oceđeno dinstano povrće. U njih se dodaje smesa sa pavlakom, polovina pečuraka/slanine i polovina izrendanih sireva. Dobro se izmeša i ravnomerno se raspoređuje u tepsiji.
Odozgo se ređaju ostali komadići pečuraka/slanine, posipa se majčinom dušicom (bez nje, ako se koristi slanina) i raspoređuje se ostali deo sireva.
Tepsija sa keto zapečenim jelom se pokriva aluminijumskom folijom i stavlja se u zagrejanu rernu na 170 stepeni na otprilike 15 minuta. Zatim se skida folija, posipa se naseckanim mladim lukom i vraća se u rernu na još 2-3 minute dok se keto jelo blago ne zapeče.