Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Jednostavni i dugotrajni božićni kolačići

Jednostavni i dugotrajni božićni kolačići

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Jednostavni i dugotrajni božićni kolačići
Fotografije: Ivelina
1 / 3
31/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Jednostavni i dugotrajni božićni kolačići za vaše zimske praznike."

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g
  • kakao - 50 g, gorki, u prahu
  • šećer - 200 g
  • ulje - 150 ml
  • jaja - 2
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • Ukras
  • šećer u prahu - 150 g
  • belanca - 30 g
  • sok od limuna - nekoliko kapljica
* merne jedinice

Način pripreme

Ukoliko tražite prost i ne previše komplikovan božićni desert, probajte ove božićne keksiće: jednostavni za pripremu čak i za najmlađe, odlični su ne samo za grickanje uz mleko, nego i kao ideja za poklon.

Da bismo napravili jednostavne i trajne božićne kolačiće, počećemo od testa od maslaca sa uljem, dakle bez ulja, lakše od tradicionalnog, ali ipak ukusno. Kao i uvek, biće vam potrebno brašno, jaja i šećer, kao i gorki kakao da biste dali karakterističnu boju keksićima.

Da biste završili ukras ovih božićnih kolačića, na kraju će vam biti potreban Royal Icing (kraljevska glazura). Da biste napravili kakao keksiće, u posudu stavite prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Nakon toga dodajte šećer i brzo izmešajte.

Dodajte jaja i ulje prvo mešajući kašikom, a zatim rukom po radnoj površini dok se ne dobije glatko i homogenizovano testo. Uvijte ga u streč foliju i ostavite ga da odstoji barem sat vremena u frižideru.

Nakon što se odmorilo, razvijte ga oklagijom do pola centimetra debljine koristeći dva lista papira za pečenje. Isecite kalupčiće u obliku zvezde, odstranite višak testa između njih i pecite na 180°C 15 minuta.

Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite ih da se u potpunosti ohlade na rešetci pre nego što nastavite sa ukrašavanjem.

U međuvremenu pripremite kraljevsku glazuru. Belanca umutite električnim mikserom dodavajući jednu kašičicu limunovog soka kako bi bili blistaviji i penušavi. Dok mikser još uvek radi, dodajte šećer u prahu, malo po malo mešajući dok se u potpunosti ne apsorbuje.

Rojal ajsing stavite u kalup za tortu i nastavite sa dekorisanjem keksića. Ostavite ih da se u potpunosti osuše pre nego što ih stavite u limenu posudu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: