Način pripreme
Ukoliko tražite prost i ne previše komplikovan božićni desert, probajte ove božićne keksiće: jednostavni za pripremu čak i za najmlađe, odlični su ne samo za grickanje uz mleko, nego i kao ideja za poklon.
Da bismo napravili jednostavne i trajne božićne kolačiće, počećemo od testa od maslaca sa uljem, dakle bez ulja, lakše od tradicionalnog, ali ipak ukusno. Kao i uvek, biće vam potrebno brašno, jaja i šećer, kao i gorki kakao da biste dali karakterističnu boju keksićima.
Da biste završili ukras ovih božićnih kolačića, na kraju će vam biti potreban Royal Icing (kraljevska glazura). Da biste napravili kakao keksiće, u posudu stavite prosejano brašno sa praškom za pecivo i kakaom. Nakon toga dodajte šećer i brzo izmešajte.
Dodajte jaja i ulje prvo mešajući kašikom, a zatim rukom po radnoj površini dok se ne dobije glatko i homogenizovano testo. Uvijte ga u streč foliju i ostavite ga da odstoji barem sat vremena u frižideru.
Nakon što se odmorilo, razvijte ga oklagijom do pola centimetra debljine koristeći dva lista papira za pečenje. Isecite kalupčiće u obliku zvezde, odstranite višak testa između njih i pecite na 180°C 15 minuta.
Kada su gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite ih da se u potpunosti ohlade na rešetci pre nego što nastavite sa ukrašavanjem.
U međuvremenu pripremite kraljevsku glazuru. Belanca umutite električnim mikserom dodavajući jednu kašičicu limunovog soka kako bi bili blistaviji i penušavi. Dok mikser još uvek radi, dodajte šećer u prahu, malo po malo mešajući dok se u potpunosti ne apsorbuje.
Rojal ajsing stavite u kalup za tortu i nastavite sa dekorisanjem keksića. Ostavite ih da se u potpunosti osuše pre nego što ih stavite u limenu posudu.