Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta sa pavlakom»Praznična kanadska torta Šamoni

Praznična kanadska torta Šamoni

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Praznična kanadska torta Šamoni
Fotografije: Ivelina
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
14
"Ova svečana torta je jednostavna za pripremu, oduzima malo vremena i čarobnog je ukusa! Uživajte u ovoj neverovatnoj prazničnoj kanadskoj torti Shmoo sa omiljenim ljudima"

Potrebni sastojci

  • kore
  • jaja - 6 (podeljena na belanca i žumanca)
  • beli šećer - 220 g
  • limunov sok - nekoliko kapljica
  • esencija vanile - 1 kašičica
  • brašno - 130 g (najčistije i bez sredstva za dizanje)
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • orasi - 100 g ili pekan
  • krem Šantili
  • pavlaka - 750 ml, za mućenje
  • šećer u prahu - 550 g
  • mleko u prahu - 70 g, po želji
  • karamel
  • smeđi šećer - 100 g
  • pavlaka - 100 ml
  • neslani maslac - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kremasto kanadsko iskušenje Shmoo sa orasima (pekan) i karamelom.

Ova svečana torta je jednstavna za pripremu, oduzima malo vremena i čarobnog je ukusa! Uživajte u ovoj neverovatno ukusnoj torti sa omiljenim ljudima!

Priprema kora:

Rernu zagrejte na 160°C.

Pripremite 3 pokretna kalupa za torte prečnika 20 cm, osnovu obložite papirom za pečenje.

Jaja podelite na belanca i žumanca. Sačuvajte žumanca u posudi, umućena žicom za mućenje sa otprilike 45 g šećera (malo do 220 g šećera po receptu), koliko je potrebno da se dobro pomešaju, nemojte koristiti mikser.

Belanca i limunov sok stavite u posudu i mutite dok ne udvostruče svoju zapreminu.

Dodajte ostali deo belog šećera u porcijama posipajući u obliku tuša (prskajući šakom) i mutite dok se ne dobije stabilan mereng.

Dodajte esenciju vanile. Promešajte. Dodajte odvojena žumanca. Promešajte.

Prosejte brašno i prašak za pecivo i dodajte u smesu. Promešajte gumenom špatulom.

Dodajte mlevene orage (pekan) u smesu. Promešajte smesu.

Sipajte pripremljenu smesu raspoređujući je izmeđ tri kalupa i brzo je stavite u rernu da se ne bi izgubio vazduh u testu.

Druga opcija: ako nemate male kalupe, koristite jedan kalup od 24 cm sa pokretnim dnom za torte. Ne podmazujte! Pecite 20, 25 minuta. Pažljivo podelite na dve kore!

Pecite 18 minuta ili dok čačkalica za zube zabodena u njih ne izađe čista.

Krem Šantili:

Stavite pavlaku u posudu.

Dodajte šećer u prahu i prosejano mleko u prahu. Ja nisam koristila mleko u prahu u pavlaci i ipak se dobio divan krem, zato što je pavlaka bila sa 36% masti! Mleko u prahu je korisno za zgušnjavanje krema i za duže zadržavanje. Ni u kakvom slučaju nemojte koristiti slatku pavlaku za ovu tortu!

Muti se dok se ne dobije stabilan krem.

Tačkicu krema stavite na postolje za tortu kako se ne bi pomerale patišpanj kore.

Oblikujte torte. Stavite prvu na postolje za tortu.

Stavite sloj krema. Po želji pospite sa malo oraha!

Stavite drugu tortu i još jedan sloj krema.

Stavite poslednju tortu sa razrezom okrenutim ka dole.

Pokrijte tortu ostalim kremom. Prvo napravite tanak sloj da se torta ne diže, i zatim pokrijte ostalim delom.

Ukrasite krem pahuljicama i orasima ili pekan orasima po ukusu.

Karamel:

Stavite smeđi šećer, pavlaku i maslac u šerpu.

Ostavite da vri dok ne uzavri. Kuvajte 2 minute. Ostavite da se ohladi. Važno je da bude hladan kada se dodaje u kolač.

Zalijte tortu karamelom. Ohladite na barem 4 sata ili do 8 sati.

Saveti i trikovi:

Saveti za pripremu dobrog merenga:

- koristite belanca na sobnoj temepraturi, zato što se bolje mute;

- važno je da posuda bude veoma čista i bez tragova masnoće kako bi belanca mogla dobro da se umute;

- pazite da žumance ne upadne u belanca;

- ako prilikom lupanja jaja ispadne mali komadić ljuske ili žumance, ne brinite se! Možete koristiti drugi komad iste ljuske kako biste ga izvadili;

- preporučujem vam da uvek koristite brašno bez sredstva za dizanje za spremanje i sami da dodate sredstvo za dizanje, s obzirom na to da ne znate koji odnos sredstva za dizanje sadrže pripremljena brašna. U ovom slučaju vazduh koji se uključuje prilikom mućenja jaja i šećera menja sredstvo za dizanje testa;

- uvek preporučujem da prosejete suve sastojke;

Priprema torte NE dozvoljava da je pečete u delovima, s obzirom na to da postoji dosta vazduha i ako je ostavite da odstoji u frižideru, vazduh iz celog testa koje ste napravili se gubi.

Važno je da rerna unapred bude zagrejana i da brzo ispečete kolač kako ne bi izgubio sav vazduh koji ste dobili prilikom mućenja!

Pre nego što sastavite tortu preporučujem da ostavite torte u frižideru kako bi se lakše baratalo njima.

Krem Šantili:

Treba da umutite pavlaku Šantili naposredno pre nego što ćete je koristiti.

Kada pravite krem Šantili, preporučuje se da pavlaka bude veoma gladna i da koristite pasterizovanu pavlaku kako bi se bolje mutilo. I ukoliko je 35% masnoće ili više, to bolje!

Mleko u prahu je korisno za zgušnjavanje krema i za duže zadržavanje u ovoj prazničnoj torti sa pavlakom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: