Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od badema»Torta sa turonom od badema i mangom

Torta sa turonom od badema i mangom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Torta sa turonom od badema i mangom4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Unikatno ukusna, efektna i jednostavna torta od bademovog turona i manga. Žao mi je što nisam uspela više fotografija da napravim kada je već bila gotova. Jedino sam uspela da škljocnem jedno parčence pre nego što su ga napali moji gosti"

Potrebni sastojci

  • Kora
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 60 g
  • brašnp - 60 g
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 1 prstohvat (po želji)
  • Želirani Mango
  • mango - 200 g
  • šećer - 100 g
  • sok od limuna - 20 ili 25 ml
  • želatin - 2 lista (1 i 1/2 ukoliko su veliki)
  • Krem Turon
  • turon - 300 g (bademov, mek, iz Hihona)
  • sveže mleko - 550 ml
  • pavlaka - 200 ml
  • šećer - 100 g
  • kuahada - 2 kesice (24 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Počinjemo sa pripremom sloja želiranog Manga, s obzirom na to da će mu biti potrebno više vremena da se stegne.

Ostavljamo želatin da se hidrira u hladnoj vodi. Za to vreme sameljemo oljušten i očišćen mango. Stavljamo pire u kaserolu zajedno sa šećerom i limunovim sokom i polako zagrevamo na ringli do 90 stepeni. Ostavljamo tako na otprilike 10 minuta, bez da smesa uzavire. Posle skidamjo sa ringle, dodajemo želatin (dovbro oceđen) i dobro izmešamo.

Streč folijom pokrivamo mali kalup za tortu (15 cm prečnik) i sipamo voćnu smesu u ravnom sloju. Ostavljamo u frižideru na otprilike 8 sata ili do narednog dana.

Kada se želatin stegnuo, pripremamo koru za tortu, što je običan patišpanj. Obično se ne stavlja prašak za pecivo, ali ukoliko niste početnik, možete staviti prstohvat nekog sredstva za dizanje testa da biste bili sigurniji.

Mutimo žumanca na vodenoj pari sa polovinom šećera dok se ne pretvori u gusti svetli krem. Posle mutimo belanca sa prstohvatom soli dok se ne dobije čvrst sneg. Stavljamo i ostali šećer u delovima dok mutimo.

Pomešamo krem od žumanaca sa brašnom i na kraju u delovima dodajemo belanca lagano mešajući špatučom kako bi testo ostalo maksimalno vazdušasto.

Sipamo u kalup sa otkopčavajućim prstenom obloženim papirom za pečenje. Zagladimo špatulom i pečemo 10-12 minuta na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni.

Nakon što se gotova kora malo ohladi, možete je zalidi zagrejanim svežim mlekom, sa malo šećera i likerom. To je po želji, ja uvek tako uradim, iako nije prikazano u originalnom receptu.

Kada je i ovaj sastojak za prazničnu tortu gotov, prelazimo na krem.

Bademov mekani turon iz Hihona je vrsta španske alve koju možete kupiti u posebnim prodavnicama. Takođe, možete je veoma jednostavno napraviti, okačila sam recept za takav Turon ovde na sajtu.

Sitno izmrvite alvu ili je ubacite u blender na nekoliko sekundi. Odvojte 70-80 do 100 grama i ostalu količinu izmešajte sa mlekom, pavlakom i šećerom. Zagrejte na umerenoj vatri (100 stepeni) i mešajte da se istope turon i šećer. Dodajte kuahadu i mešajte još kratko. Ako ne možete da pronađete kuahadu, probajte sa želatinom (količina koja odgovara količini krema).

Sipajte polovinu krema na koru i ostavite na hladnom na 15 minuta, brzo se stegne.

Odozgo stavite želatin od manga koji je manjeg prečnika od onog kod osnovnog kalupa.

Zalijte ostalim kremom i ostavite da se stegne na otprilike 4 sata na hladnom.

Pre serviranja pospite odvojenim mlevenim turonom i ukrasite po vašem ukusu.

Unikatno ukusna, efektna i jednostavna torta od bademovog turona i manga. Žao mi je što nisam uspela više fotografija da napravim kada je već bila gotova. Jedino sam uspela da škljocnem jedno parčence pre nego što su ga napali moji gosti :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: