Način pripreme
Parmantie od pačijeg mesa i batata za vašu prazničnu trpezu.
Iseckajte luk (šalot i mladi luk). Otkinite listove peršuna i takođe ih sitno naseckajte.
Stavite u tiganj malo pačije masti u kojoj se konzervisalo meso i kratko propržite luk i peršun.
Zatim dodajte konfitirano pačije meso tako što ga iskidate, treba da bude kao kidano meso.
Kuvajte otprilike 5 minuta uz često mešanje.
Skuvajte batata sa kašičicom soli dok ne omekša, posle ih oljuštite. Možete i da ih skuvate na pari da ne bi pili mnogo vode. Tada će biti potrebno unapred da ih ogulite i naseckate na komade.
Izgnječite sladak krompir sa pavlakom i crnim biberom. Ponekad dodajem i prstohvat muskatnog oraščića, ali ne i so, zato što uz pačetinu ide nešto sladunjavo, za šta je batat savršen.
Kalup za tortu podmažite sa malo maslinovog ulja. Možete koristiti i prsten ili pak 6 malih prstenova za posebne porcije, zavisi od slučaja.
Rasporedite sloj pačijeg mesa na dno kalupa, odozgo stavite sloj pirea od batata i na kraju obilno pospite mlevenim parmezanom i lešnicima.
Pecite otprilike 20-30 minuta na 180 stepeni. Odvojte od kalupa i servirajte sa malim mlazom balzamiko redukcije (šo želji).
Elegantno jelo za vašu prazničnu večeru!
Pojašnjenje: Parmantije je vrsta ovčarske pite koja je preuzeta iz francuske kuhinje.