Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa Pavlakom»Torta sa klasičnom patišpanj korom

Torta sa klasičnom patišpanj korom

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Torta sa klasičnom patišpanj korom
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 2
03/02/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
12
"Ova torta sa klasičnom patišpanj korom je toliko jednostavna i ukusna da odmah nakon svećica nije bilo ni traga od nje. Probajte je!"

Potrebni sastojci

  • jaja - 8 komada
  • šećer - 260 g
  • brašno - 220 g
  • maslac - 50 g, na sobnoj temperaturi
  • suva pavlaka - 12 supenih kašika /turska/
  • sveže mleko - 300 ml
  • kompot - samo sok
  • banane - 2 komada
  • keksići od maslaca - 1/2 od vanile
  • keksići od maslaca - 1/2 od čokolade
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se razbiju u posusu miksera. Dobro se umute. Dodaje se šećer. Ponovo se muti da se dobije snežni krem. Postepeno se dodaje brašno tako što se pažljivo meša špatulom da se ne bi izgubila vazdušastost smese.

Pripremaju se dve tepsije jednog te istog prečnika, sa papirom za pečenje koji treba da pokrije i zidove. Blago se podmazuje i sipa se u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni na otprilike 35 minuta.

Isto se ponavlja i sa drugom korom. Kore sam pekla odvojeno, zato što sam koristila širi prečnik od kalupa za tortu. Ohlade se.

Priprema se krem. Maslac na sobnoj temperaturi se stavlja u posudu miksera i muti se 1 minut. Dodaje se pavlaka u prahu i muti se na niskom stepenu miksera. Postepeno se dodaje sveže mleko uz neprestano mućenje. Na kraju se muti na brzom stepenu dok se ne dobije gusta pavlaka.

Keksići od maslaca se blendaju posebno u mrve. Stavljaju se u dve posudice. Banane se ogule i naseckaju na kriškice.

Sastavlja se torta od pavlake. Na poslužavnik ili odgovarajuću posudu se stavlja jedna kora od patišpanja. Zaliva se sa malo kompota. Stavlja sse polovina ili skoro polovina pavlake. Ravnomerno se raspoređuje.

Banane se seckaju odozgo. Stavlja se druga kora. Blago se zaliva. Cela torta se pokriva ostalom pavlakom - odozgo i sa strana. Zaglađuje se. Dekoriše se blendanim keksićima od maslaca, kao jing i jang ili možete pustiti mašti na volju.

Ova torta sa klasičnom patišpanj korom je toliko jednostavna i ukusna da odmah nakon svećica nije bilo ni traga od nje. Probajte je!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: