Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta sa patišpanj korom i neobičnim kremom

Torta sa patišpanj korom i neobičnim kremom

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Torta sa patišpanj korom i neobičnim kremom
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 3
19/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
24
"Torta sa patišpanj korom i neobičnim kremom - vazdušasta, mekana, omiljena"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • šećer - 1 1/2 šolja
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • limunada - 1 šolja, gazirana
  • ulje - 1 šolja
  • brašno - 3 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kompot - 1 tegla, od kajsija
  • slatka pavlaka - 500 ml
  • krem sir - 1 pakovanje
  • vafl kora - 1 komad
  • kroran - 4 supene kašike, od kikirikija
  • keksići - 12 komada, čajni
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja se razbiju u posudu miskera. Dodaju se šećer i vanilin šećer. Mute se. Ulje se dodaje u tankom mlazu uz neprestano mućenje. Dodaje se i limunada, pri čemu ona obavezno mora da bude gazirana, kako bi se dobio efekat narasle kore. Meša se.

Brašno se dodaje postepeno. Dodaje se prašak za pecivo i ponovo se meša. Rerna se uključuje na 180 stepeni da se zagreje.

Priprema se kalup za tortu sa padajućim prstenom, tako što se naulji i pospe brašnom. Dobijeno testo, ređe od testa za kolač, se sipa u kalup. Peče se dok ne bude gotovo, otprilike 40 minuta. Nakon kraja pečenja kora se ostavlja u isključenoj rerni na 20 minuta. Gotova patišpanj kora se vadi na rešetku da se ohladi.

Voće iz kompota od kajsija se cedi tako što će se sok kompota takođe koristiti. U posudu miksera se sipa slatka pavlaka. Muti se. Dodaje se krem sir i ponovo se muti.

Plodovi kajsije se sitno seckaju. Dodaje i smesa od pavlake. Vafl kora se izlomi i dodaje. Dodaje se i krokan od kikirikija.

Smesa se izmeša špatulom. Već ohlađena kora se seče tako što se narasli deo kore odseče. Ostali deo se seče na 2 jednaka dela. Za jedan kolač je potrebna jedna od kora.

Odstranjena narasla kora se seče na male komadiće i dodaje se u smesu od pavlake. Ponovo se dobro meša špatulom. Jedna kora se stavlja u odgovarajuću posudu.

Natopi se po želji sa više ili manje soka iz kompota. Smese od pavlake takođe je ista količina za 2 kolača zato se polovina smese raspoređuje po kori.

Čajni kolutići se izmrve i njima se dekoriše prelivena torta.

Dobija se nešto neverovatno! Pravi praznik za čula je ova torta sa patišpanj korom i neobičnim kremom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: