Način pripreme
Belanca umutite sa prstohvatom soli na čvrst sneg, pred kraj mućenja stavite jednu kašičicu šećera da se stabilizuje.
Mnogo je važno da posuda u kojoj ćete mutiti i žice miksera budu idealno čiste i suve.
Žumanca posebno umutimo sa preostalim šećerom na mekan krem, tj. da se utrostruči, nakon toga u njih dodajemo žumanca i mutimo lagano, pokreti su odozdo na gore.
Na kraju dodajemo prosjeano brašno i ponovo pažljivo mešamo. Po želji u brašno možemo dodati prašak za pecivo.
Smesu sipamo u kalup prečnika 24 cm i pečemo na 180 stepeni, proveravamo čačkalicom za zube.
Nakon što se ohladi, sečemo horizontalno na tri kore.
Prirpema krema: sitan sir i maslac umutimo štapnim mikserom dok ne dobijemo gladak krem, dodajemo pavlaku i šećer u prahu, ovaj put mutimo mikserom.
Na kraju dodajemo slatko od aronije i mešamo spatulom.
Sastavljanje torte: Na poslužavnik stavljamo prvu koru, stavljamo obruč, nakon toga krem, ne prelivamo koru, zato što krem nije mnogo gust i idealno natapa kore. Ređamo koru-krem, završavamo kremom.
Ostavljamo tortu sa pavlakom u frižideru na bar 6 sati i nakon toga skidamo obruč, namažemo preostalim kremom i ukrašavamo gotovu tortu šumskim voćem.
Patišpanj torta sa šumskim voćem je odlična.