Način pripreme
Prvi korak recepta je da izvadimo zamrznute trešnje iz zamrzivača pola sata pre korišćenja da odstoje malo. Nakon toga prelivamo konjakom, moj je bugarski, ali može bilo koji. Ostavljamo dok pripremamo smesu za kolač, Evo kako!
Umutimo jaja sa šećerom, možete koristiti i mikeser na umerenoj bezini ili žicu. Nakon toga u njih stavljamo prašak za pecivo, tako da smesa nakon pečenja bude somotska, rastopljeni maslac i čokoladu. Mešamo dok ne dobijemo glatku smesu. Na kraju stavljamo i belo brašno, prosejano sa kakaom, da nema grudvica. Dobijamo tamnu čokoladnu smesu.
Nakon toga treba da procedimo trešnje, a konjak dodajemo u smesu za kolač. Mešamo. Oseća se neverovatan miris čokoladnog konjaka!
Mekanim maslacem nmažemo kalup prečnika 15/18 cm ili druge odgovarajuće veličine.
Sipamo smesu i preko stavljamo polovinu izmrvljenog keksa. Preko stavljamo trešnje i preko preostali keks.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni sa ventilatorom ili na 170 bez ventilatora dok ne bude gotovo, proveravamo čačkalicom za zube.
Gotov kolač, verujte ima izazovan miris čokolade... I laganu notu alkohola. Ostavljamo da se ohladi, ali pre toga posipamo sa malo kokosovom brašna i prirodnim kakaom, da bi miris bio izazovniji!
Isečemo čokoladni kolač kad se ohladi.
Savršen desert ili uz kafu.